Рада готує жорсткий закон для курців

П'ятниця, 14 лютого 2020 10:55

Верховна Рада України розгляне законопроект, який передбачає посилення заходів по боротьбі з курінням.

Про це, з посиланням на видання «Сегодня», повідомляє «Бізнес.медіа» в середу, 12 лютого.

Зокрема, закон передбачає підвищення віку покупців тютюнових виробів та електронних сигарет до 21 року.

Крім того, з вітрин тютюнових кіосків і магазинів пропонують прибрати будь-яку згадку про сигарети, включаючи плакати і пачки.

"Як це буде виглядати. Варто кіоск з написом «тютюн». Ніяких торгових марок, рекламних плакатів. Людина може підійти і конкретно запитати: "Такі-то сигарети є?». Все буде заховано під прилавками. Ніхто нічого не зможе розглянути», - прокоментував норми закону завідувач відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ.

Крім того, буде введений загальний дизайн пачки сигарет - вона буде виконана в коричнево-зеленому кольорі без яскравих фарб і малюнків. 65% її поверхні буде займати зображення хвороб, до яких призводить куріння тютюну. 14 макетів подібних зображень розробляє МОЗ. Вони будуть змінюватися щороку. Відмінною рисою пачок буде лише назва торгової марки.

Ініціатива торкнеться і електронних сигарет. Ресторанам, які позиціонують себе як дружні до курців таких виробів буде загрожувати штраф до 50 тис. Грн. Виробникам електронної курильної продукції заборонять поширювати її «на пробу», рекламувати і стверджувати, що вона не завдає шкоди здоров'ю.