Підводні течії: що заважає вам досягати успіхів?

Понеділок, 03 лютого 2020 16:23

Часто трапляється так, що, попри правильну постановку цілей та ясне бачення майбутнього, ми все одно чомусь саботуємо свої цілі: переїдаємо, коли планували стати стрункішими, випадаємо зі систематичного графіку самоосвіти, хоча мріємо про нову професію. Ми тяжко картаємо себе і поступово перестаємо собі довіряти, бо як можна покластися на людину, позбавлену самоконтролю? Проте насправді не все так просто. Коли ми справді чогось дуже хочемо – ніщо не стоїть у нас на шляху. Якщо ж вам знайомі вищеописані гнітючі почуття – рекомендуємо замислитися, чи не заважає вам щось з нашого списку. Можливо ви шукаєте проблему не там?

Деструктивні внутрішні переконання

Внутрішні переконання про те, ким насправді ви є, закладаються у глибокому дитинстві батьками. Дитина нічого не знає про себе, поки не почує і не побачить відбиття себе і світу у батьках. Вони – її головні провідники у цей світ, яким дитина беззастережно довіряє. На жаль, батьківство – це аматорська справа, а батьківські фігури для нас, мов всемогутні боги, тому часто імпровізація у такому важливому ділі має травматичні наслідки. Наприклад, ви чітко засвоїли у дитинстві: світ – жорстокий і небезпечний, люди – підступні, а ви – поганий і не достойний гарних речей. Ви усе робите не так, як треба, нечепура, незграба.

Що ж, як би ви не намагалися бути інакшим, без психологічної роботи, ви скоріш за все будете робити усе, щоб відповідати такому образу себе. Підсвідомо ви заборонятимете собі бути щасливим, та успішним у роботі. Саботуватимете свої спроби розвитку. Мама ж чітко пояснила – ви невдаха! Тож годі й намагатися.

Можливо, ви ніколи і не задумувалися над цим, і теперішні відносини у вас з батьками гарні. Проте варто все ж пригадати, можливо саме це стоїть у вас на шляху.

Низька самооцінка

Цей пункт логічно продовжує попередній. Можливо, ви не усвідомлюєте, що ваша самооцінка низька, бо завжди з нею жили і вона здається вам нормальною. Проте нерідко люди, дуже здібні і впевнені у свої справі, страждають від переконання, що не варті любові, уваги, визнання. Звідси походить і синдром самозванця, коли людині здається що, попри те, що вона професійно робить свою справу, і в неї багатий досвід, от-от прийде Хтось і викриє її обман. Хтось – це батьківська фігура, яка переконала її у тому, що вона – недотепа.

Негативне мислення

Усіх нас відвідують підступні монстри сумнівів, страху, та негативних сценаріїв, особливо, коли ми намагаємося полишити зону комфорту. Гарна новина – мислення можна контролювати. Якщо ви помітили, що катастрофізуєте можливу невдачу, або мислите у чорно-білих тонах, варто почати культивувати позитивні думки, що є набагато більш конструктивним. Це як чистити акваріум, тільки замість рибок там – ваші думки. Замінюйте потвор на милих золотих рибок: замість «о, Господи, нащо я взагалі на це згодилася, я нікчема», на «так, це був сміливий крок, я молодець, і я зроблю все, що можу, а якщо не вдасться – це не кінець світу, і я спробую ще!».

Переплутані цінності

Можливо, ви слідуєте не за своїми цінностями, а за цінностями своєї сім’ї або друзів? Ви ставите перед собою мету, яка суперечить тому, що важливо саме для вас. Передивіться свої думки на предмет формулювання «я повинен зробити це, я повинен хотіти цього»: вони можуть свідчити про те, що ви прагнете чогось, що насправді, не вважаєте важливим.

Відсутність міцних стосунків у дитинстві

Теорія прив’язаності говорить про те, що за умов, коли дитина має основного опікуна (частіше за все матір), який не надає їм достатньо турботи і лякає – в тому числі має залежність, приділяє дуже мало уваги або психологічно чи\та фізично аб’юзить – у дорослому житті її спіткатиме тривожність, слабке або відсутнє відчуття власних кордонів, низька самооцінка, хворобливе бажання робити усе, аби «мама чи тато були задоволені та нарешті полюбили мене». Усі ці симптоми дуже ускладнюють завдання відчувати свої власні цінності та реалізовувати їх.

Добре заховані страхи

Припустимо, ви хотіли б стати успішним топ-менеджером, і, як вам здається, усе для цього робите. Проте у вирішальні моменти ви підводите себе. Чому? Можливо підсвідомо ви дуже боїтеся, що досягнувши мети почнете менше подобатися чоловіку, який дуже хворобливо сприймає ваш кар’єрний успіх. Або того, наприклад, що ви почнете увесь час проводити на роботі, і не встигнете народити дитину, чи проводитимете з нею мало часу. А якщо схуднете – почнете приваблювати чоловіків, яких ви підсвідомо так боїтеся.

Сподіваємося, ця стаття допоможе вам на шляху до себе.