Як написати резюме, щоб зацікавити роботодавця?

Вівторок, 23 липня 2019 14:12

Щоб написати гарне резюме, вам потрібно буде зосередитися на головних фактах вашої професійної біографії. Тому ваша професійна візитка повинна мати такий вигляд:

1. Вкажіть посаду
Якщо ви не знаєте, як скласти резюме , обов'язково вкажіть посаду, на яку претендуєте. Вона ж - назва резюме. Це найважливіша частина вашої професійної візитки. Чим конкретніше, тим краще, наприклад: «Бухгалтер», «Перекладач з англійської мови», «Менеджер по закупкам».
2. Додайте контактні дані
Назвіться і напишіть свій номер телефону. Вказувати адресу проживання не варто, так як навряд чи роботодавець стане писати вам лист. А ось адреса електронної пошти написати потрібно обов'язково. Також не завадить вказати місто вашого проживання або місто, в який ви готові переїхати (якщо готові). Тут же напишіть, скільки хочете заробляти.
Чи потрібно вставляти фото ? Взагалі, це не обов'язково, але бажано. Вам би хотілося побачити майбутнього колегу або підлеглого? Ваш зовнішній вигляд може багато про вас розповісти. Тому не соромтеся, вибирайте вдале фото і сміливо використовуйте його в своєму резюме.
3. Опишіть досвід роботи
Максимально докладно опишіть досвід роботи . Починати варто з останнього місця роботи, а закінчувати - першим. Якщо на професійному шляху вам доводилося працювати зовсім не по тій спеціальності, на яку ви претендуєте, цю інформацію можна пропустити.
Дуже важливо якомога детальніше описати, що саме входило у ваші обов'язки і яких висот ви досягли. Не обов'язково використовувати складні конструкції. Опишіть своїми словами, що робили, чим займалися, що впровадили і здійснили на попередній роботі. Не забудьте про свої досягнення!
4. Не забудьте про освіту
Тепер освіту . Спочатку напишіть про вищу освіту або середньо-спеціальну. Зробити це варто хоча б тому, що так ваш майбутній роботодавець зможе зрозуміти, що ви можете довести проект до кінця. Вистачило ж вам мужності, терпіння і здібностей закінчити інститут :) Але, зрозуміло, це також дозволить дізнатися про вас як про фахівця, зрозуміти, якими знаннями ви можете мати.
Не забувайте про додаткових курсах, тренінгах, семінарах , які ви відвідали за фахом. Покажіть, що ви не стоїте на місці і постійно вдосконалюєтеся.
5. Вкажіть професійні навички
Дуже важливий блок - професійні навички . Цей пункт - відповідь на питання «як зробити резюме ще привабливішим?». Саме з нього рекрутер дізнається, що ж ви вмієте робити, в яких програмах працювати і так далі. Але тільки не варто захоплюватися. Якщо не знаєте, що писати, пропустіть його. Щоб в ньому не з'явилося банальностей і повторів. І не списуйте у конкурентів, пишіть про те, що вмієте саме ви! :)
Чим більше мов ви знаєте, тим краще. Чи не скромничайте, вказуйте все, що знаєте . Раптом вашому майбутньому роботодавцю потрібен поліглот.
6. Додайте рекомендації
Є можливість додати контактні дані тих, хто може порекомендувати вас як фахівця, - відмінно же! Чим більше рекомендацій , тим краще.
7. Внесіть додаткову інформацію
Ну, і звичайно, черкніте пару слів про себе. Залиште комунікабельність, відповідальність, акуратність, пунктуальність конкурентам. А для свого резюме використовуйте оригінальну характеристику , яка дійсно відповідає вашому внутрішньому світу.
Коли резюме вже написано
Перед тим як розмістити резюме, перевірте його за такими позиціями:

  • чи немає в ньому граматичних і лексичних помилок. Попросіть когось із друзів прочитати ваше резюме перед відправкою або скористайтеся онлайн сервісами по перевірці орфографії;
  • в описі даного місця роботи повинні бути дієслова теперішнього часу: працюю, проектую, керую;
  • в описі попередніх місць роботи повинні бути дієслова в минулому часі;
  • у всьому резюме повинен бути один стиль оповіді, то ж стосується скорочень - якщо десь ви використовували скорочення, то використовуйте їх по всьому тексту (хоча краще відмовитися від скорочень і писати найменування повністю);
  • формат резюме повинен бути зручним для читання (великі поля, не дрібний шрифт, але і не дуже великий шрифт, достатня відстань між рядками і т. п.);
    для друкованої версії використовуйте папір білого кольору хорошої якості;
  • резюме повинно вміститися на одній, максимум на двох сторінках;
  • при необхідності ви повинні зуміти підтвердити всю інформацію, яку включили в резюме.

Непогано створити резюме на двох мовах. Зрозуміло, до резюме іноземною мовою пред'являються ті ж вимоги щодо оформлення, грамотності і стилістичної єдності, що і до резюме українською мовою.