Підсумки року роботи Державної служби зайнятості у 2023 році, цілі на 2024 рік

Вівторок, 09 січня 2024 16:13
Торік ми долали складний виклик структурного безробіття. Це коли роботодавцям бракує людей, на ринку чимало безробітних, але при цьому вони не підходять одне одному.
За підсумками року, завдяки роботі Державна служба зайнятості у 2023 році:
???? 660 000 людей отримали послуги;
???? 295 000 людей знайшли роботу;
???? 11 000 людей отримали гранти й створили понад 35 000 нових робочих місць;
???? 50 000 осіб пройшли навчання;
У цьому році у нас ще амбітніші цілі — навчити вдвічі більше людей, видати 15 тис. грантів та компенсувати роботодавцям облаштування щонайменше 10 тис. інклюзивних робочих місць, масштабувати програму для внутрішньо переміщених осіб. Передбачили виплати впродовж 6 місяців для фахівців ВПО з інвалідністю.
???? Окрім вже звичних для українців проєктів: Власна справа /грант/, торік ми запустили важливий проєкт — гранти для ветеранів, ветеранок та їхніх дружин і чоловіків. Це можливість отримати до 1 мільйона гривень на створення власного бізнесу.
???? Також впродовж року ми розширили нашу програму ваучерів на навчання. Додали до неї зокрема можливість навчатися за професією “сапер”. Наразі за ваучерами доступні 124 спеціальності.
???? Впровадили компенсацію для роботодавців за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю. Це можливість отримати до 100 000 грн за одне робоче місце.
???? Ухвалили стратегію подолання гендерного розриву в оплаті праці. Плануємо до 2030 року знизити гендерний розрив в оплаті праці між чоловіками та жінками до 13,6% із нинішніх 18,6%.
???? Уряд схвалив закон про безпеку і здоров'я працівників, над яким Міністерство економіки України працювало впродовж кількох років. А також підготували першу ітерацію проєкту нового Трудового кодексу. У січні починаємо обговорення з усіма зацікавленими сторонами.
???? Новий трудовий кодекс — це реформа, якої український ринок праці чекав роками. Ми нарешті легалізуємо різноманітні форми зайнятості: дистанційну роботу, надомну, нефіксований робочий час.
Діджиталізуємо збір інформації про працівника. Більше не потрібні будуть паперові трудові книжки. Боротимемось із мобінгом та чимало іншого. Наша мета — створити умови, аби ті, хто хоче працювати, могли це робити без перешкод.
???? Реформуємо підходи до державного замовлення.
Задача Мінекономіки — максимально точно спрогнозувати, які професіонали нам потрібні у наступні 10 років для перемоги й для відбудови України. У частині професій держава замовлятиме фахівців, бо така потреба для нашої стійкості. А на всі інші можна буде отримати грант, який частково покриватиме витрати на навчання (cofinancing of tuition). Таким чином за студентом залишиться вибір закладу й освітньої програми для вступу.
???? І останнє, але від цього не менш важливе, — модернізація Державної служби зайнятості. Вона поступово переходить до сервісно-орієнтованої моделі розвитку людського капіталу та підтримки соціально незахищених категорій населення.
Реформа ДСЗ передбачає цифровізацію 90% процесів та широку мережу партнерств з тренінговими компаніями, компаніями з пошуку персоналу, з громадськими організаціями, що займаються соціальними проєктами.
Це буде потужний аналітичний центр, який прогнозуватиме ринок праці за галузями та регіонами, проєктуватиме програми підтримки. Тож попереду багато роботи.