Сьогодні Дмитрів день

П'ятниця, 08 листопада 2019 08:28

Сьогодні, 8 листопада відзначають Дмитрів день. Святий великомученик Димитрій Солунський був сином римського проконсула в Солуні. Йшло третє століття християнства. Римське язичництво, духовно зломлене і переможене сонмом мучеників і сповідників Розп'ятого Спасителя, посилювало гоніння. Батько і мати святого Димитрія були таємними християнами. У таємній домашній церкві, яка була в будинку проконсула, хлопчик був хрещений і навчився в християнській вірі. Коли помер батько, а Димитрій вже досяг повноліття, імператор Галерій Максиміан, який вступив на престол в 305 році, викликав його до себе і, переконавшись в його освіченості і військово-адміністративних здібностях, призначив його на місце батька проконсулом Фессалонікійської області.

Та замість того, щоб переслідувати християн, він став відкрито навчати мешканців міста християнській вірі та викорінювати поганські звичаї. Геройську віру св. Димитрія прославив Господь різними чудами після його смерті та нетлінністю тіла і мироточивістю, яка зціляла недужих. 8 листопада 306 року за християнську віру він був пронизаний списами римських воїнів. За це християни нарекли його великомучеником.

В Україні свято на його честь впровадили одразу після прийняття християнства на території Київської Русі. Нерідко це свято пов’язують із патріотизмом та військовою справою, військовими.

Підписуйтесь також на нашу сторінку у Фейсбук - https://www.facebook.com/KremenMRCZ/