"16 днів проти насильства": семінар для безробітних громадян та співробітників служби зайнятості

П'ятниця, 02 грудня 2022 15:46
У четвер, 01 грудня в рамках Міжнародної акції «16 днів проти насильства» в Кременчуцькому міськрайонному центрі зайнятості відбувся семінар для безробітних громадян та співробітників служби зайнятості за участю начальника відділу безоплатної правової допомоги місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Світлани Терещенко.
 
У рамках Всеукраїнської акції серед населення проводяться заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до проблем домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації.
 
Світлана Терещенко підняла такі важливі теми як: насильство в сім'ї, булінг та мобінг.
На зображенні може бути: 5 людей, люди стоять та у приміщенні
 
 
Зокрема, присутні дізналися про відповідальність за домашнє насильство, які обмежувальні заходи застосовуються до осіб, які вчинили домашнє насильство та куди звертатися у такій ситуації.
 
Правозахисниця також звернула увагу на мобінг, зазначивши, що це діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його професійної (ділової) репутації у форм психологічного та/або економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, створення стосовно нього напруженої, ворожої, образливої атмосфери, у тому числі, що змушує особу недооцінювати власну професійну придатність.
 
При цьому існує декілька видів мобінгу:
 
Вертикальний мобінг
 
Горизонтальний мобінг
 
Босинг
 
Булінг
 
«сендвіч-мобінг»
 
Свідомий
 
Неусвідомлений.
 
За словами Світлани Терещенко, Верховна Рада України в першому читанні ухвалила законопроект №5749, який передбачає адміністративну відповідальність за мобінг. ?Тож, за цькування на роботі передбачена наступна відповідальність:
 
Штраф від 100 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У 2022 році неоподаткований мінімум складає 17 грн. Тобто йдеться про суму від 1700 грн до 2550 грн
 
Або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.
 
Якщо ж такі дії вчинені групою осіб або ж повторно протягом року, то порушникам загрожує:
 
Штраф від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 грн до 5100 грн)
 
Або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин.
 
Наприкінці заходу присутні мали змогу поставити запитання, або ж проконсультуватися із правозахисницею особисто.