Запровадження суспільно-корисних робіт: відбулася робоча нарада

Четвер, 03 листопада 2022 14:19
Сьогодні, 03 листопада, у режимі відеоконференції відбулася робоча нарада за участі керівництва облвійськадміністрації, директора Полтавського обласного центру зайнятості Катерини Клавдієвої, директора Кременчуцького МРЦЗ Віктора Калашника з начальниками райвійськадміністрацій та головами територіальних громад області для з’ясування питань, що виникають у процесі запровадження суспільно-корисних робіт на відповідній території.
 
У ході робочої наради були обговорені питання організації суспільно корисних робіт та їх фінансування; визначено, які категорії громадян під них підпадають тощо.
 
Так, розпорядженням начальника облвійськадміністрації від 27.10.2022 № 358 «Про організацію суспільно-корисних робіт» запроваджуються суспільно- корисні роботи на території Полтавської області відповідно до Порядку залучення працездатних осіб до суспільно-корисних робіт в умовах воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.2011 № 753.
 
До суспільно корисних робіт передбачено залучення працездатних осіб з числа зареєстрованих безробітних, у тому числі внутрішньо переміщених осіб та інших категорій осіб, визначених Порядком. Фінансуватися суспільно корисні роботи можуть за рахунок Фонду загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття, коштів місцевих бюджетів та інших джерел не заборонених законодавством.
 
Загалом, суспільно корисні роботи – це види тимчасової діяльності працездатних осіб в умовах воєнного стану, які проводяться для виконання робіт, що мають оборонний характер, ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, що виникли в період воєнного стану, та їх наслідків, задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань і сил цивільного захисту, забезпечення функціонування національної економіки та системи забезпечення життєдіяльності населення. Також вони не можуть бути пов’язані з підприємництвом або іншою діяльністю, спрямованою на одержання прибутку, та до яких належать роботи і послуги, що не потребують, як правило, спеціальної професійної підготовки.
 
До суспільно корисних робіт залучаються працездатні особи, у тому числі особи, що не підлягають призову на військову службу, які за віком і станом здоров’я не мають обмежень до роботи в умовах воєнного стану, а саме:
 
 Зареєстровані безробітні та інші незайняті особи, зокрема внутрішньо переміщені
 
 Працівники функціонуючих в умовах воєнного стану підприємств(за погодженням з їх керівниками), що не залучені до виконання мобілізаційних завдань та не зараховані до складу об’єктових формувань цивільного захисту
 
 Особи, зайняті в особистому селянському господарстві
 
 Студенти вищих, учні та слухачі професійно-технічних навчальних закладів
 
 Особи, які забезпечують себе роботою самостійно.
 
З кожною із зазначених осіб укладається трудовий договір.
 
Працездатним особам за виконання суспільно корисних робіт забезпечується оплата відповідно до умов праці, встановлених за професією, на яку їх зараховано, і розмір такої оплати у разі виконання норми праці не може бути нижчим від розміру мінімальної заробітної плати, встановленого на дату її нарахування за повністю виконану місячну (годинну) норму праці, встановлену з урахуванням положень Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».
Немає опису світлини.
 
На зображенні може бути: одна або кілька осіб та текст «алгоритм органзаци суспльно корисних робт (3/3) 6. роботодавець: 5. цз укладають вдповдн договори на виконання скр i3 визначеними поу. поу подають вакансй до цз, який проводить пдбр зареестрованих безробтних пд них та направляе ix до роботодавця. приймае на роботи учасникв скр 7. укладае ними строков трудов договори вi̇дповдно до кзппу; щомсячно веде облк (табель) робочого часу учасникi̇в скр, формуе акт виконаних робт та рахунок на оплату ix праци. дани документи подаються до цз. цз на подстав отриманих документв проводить ф.нансування поу для подальшой виплати заробтнойплати працвникам.»
На зображенні може бути: одна або кілька осіб та текст
На зображенні може бути: текст