14 жовтня - Покрови Пресвятої Богородиці

П'ятниця, 14 жовтня 2022 08:40
На зображенні може бути: 1 особа та текст
 
Колектив Кременчуцького МРЦЗ вітає зі святом! Нехай Божа Матір накриє вас своїм покривалом і вбереже від бід і напастей! Нехай накриє Україну своїм божественним Покровом і захистить від горя і біди! Бажаємо всім українцям спокійного, щасливого життя в мирній і процвітаючій країні! З Покровом Пресвятої Богородиці!
 
Історія свята
 
Відзначати свято розпочали у Х столітті. Згідно з легендою, Константинополь опинився в оточенні ворогів. Мешканці міста зібралися у храмі та почали молитися Пресвятій Богородиці за спасіння. Після цього біля храму з'явилася сама Діва Марія в оточенні ангелів, апостолів та пророків. Вона накрила його своїм омофором і місто було врятовано.
 
Покрова Пресвятої Богородиці була одним з найголовніших свят запорозьких козаків, котрі будували багато однойменних храмів та шанували особливо ікони Покрови. Деякі Покровські храми, переважно 18 століття, вціліли до нашого часу. Перлиною української архітектури можуть вважатися Покровський собор Харкова, зведений у 1689 р., у стилі мішаного козацько-московського бароко, та київська трибанна церква Покрови на Подолі, що зведена у 1766 році видатним Григоровичем-Барським.
 
Згідно з переказами та легендами, саме на Покрову запорізькі козаки вирушали на зимівлю по своїх хуторах та зимівниках. На Січі залишалася тільки стала залога із січовиків, які нічого, крім власної зброї не мали, та інших козаків, що за різними причинами залишалися у своїх куренях. А оскільки в ті часи основним календарем були церковні празники (свята) – то і маємо козацьке свято на Покрову.