Легалізація праці – тема номер один для обговорення‼

Середа, 29 грудня 2021 08:37
?Служба зайнятості - є активним учасником в інформаційній кампанії з висвітлення питань щодо сприяння зайнятості. Наше незмінне завдання поєднувати інтереси роботодавців та населення в сприянні легалізації найманої праці.?
Значна частина роботодавців усвідомлює важливість легальної виплати заробітної плати і працює в законодавчому полі, але є випадки, коли роботодавці навмисно чи несвідомо допускають порушення чинного законодавства.
‼Виплачуючи заробітну плату неофіційно в «конвертах» роботодавець позбавляє свого працівника на основну та додаткову відпустки, на оплату лікарняного, на допомогу по безробіттю, на гарантії за колективним договором, на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та на пенсійне забезпечення.
‼ Погоджуючись на «тіньову» зайнятість, працівники повинні розуміти, що їх очікують ризики пов’язані із захистом своїх трудових прав та соціальним захистом у разі скрутних життєвих обставин. Іноді, проблеми «тіньової» зайнятості мають обидві сторони трудових відносин. Не оформлені трудові відносини з найманими працівниками можуть призвести до позбавлення права вимагати у працівника виконання роботи належним чином або дотримання працівником правил внутрішнього трудового розпорядку та режиму роботи. За таких умов роботодавець не в змозі буде притягнути найманого працівника як до матеріальної відповідальності, так і застосувати до нього дисциплінарне стягнення. Тобто, «нелегалізована» зайнятість має для роботодавців безліч негативних наслідків.
? Легалізація ринку праці допоможе підняти стандарти життя в Україні! ?