Стартувала Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»

Четвер, 25 листопада 2021 12:50
Кременчуцький міськрайонний центр зайнятості спільно з Кременчуцьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги долучився до щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».
 
Вона розпочинається 25 листопада з Міжнародного дня ліквідації насильства щодо жінок, і триває до 10 грудня – Дня прав людини. Кампанія консолідує людей та організації в усьому світі та закликає до запобігання і викорінення насильства щодо жінок та дівчат.
 
У рамках Всеукраїнської акції серед населення проводяться заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до проблем домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації.
 
Саме тому 25 листопада в приміщенні Кременчуцького міськрайонного центру зайнятості була проведена групова консультація для безробітних із залученням представника Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Захід був присвячений Міжнародному дню ліквідації насильства щодо жінок.
На зображенні може бути: 4 людини, люди стоять та у приміщенні
 
 
Під час нього присутнім розповіли, що у 1999 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок й запропонувала урядам, міжнародним і неурядовим організаціям проводити в цей день заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми.
На зображенні може бути: 8 людей та люди стоять
 
 
Дата 25 листопада була вибрана в пам’ять про сестер Мірабаль – політичних активісток, забитих до смерті палицями таємною поліцією за наказом диктатора Домініканської Республіки Рафаеля Трухільо в 1960 році.
 
Згідно з даними Фонду народонаселення ООН, в Україні фізичному насильству піддаються 4 млн жінок, а сексуальному – 1,8 млн. Утім, реальна кількість постраждалих значно вища, оскільки потерпілі часто не повідомляють про те, що зазнали насильства.
 
Так, насильство щодо жінок і дівчаток є одним з найбільш поширених порушень прав людини в сучасному світі, з яким надзвичайно важко боротися і яке має катастрофічні наслідки.
 
Воно проявляється в фізичній, сексуальній та психологічній формах, зокрема:
 
 насильство з боку партнера (побиття, психологічне насильство, зґвалтування в шлюбі, вбивство);
 
 сексуальне насильство і домагання (зґвалтування, насильницькі статеві акти, небажані сексуальні аванси, сексуальне насильство над дітьми, примусові шлюби, вуличні домагання, переслідування, кіберпереслідування);
 
 торгівлю людьми (рабство, сексуальна експлуатація);
 
 дитячі шлюби.
 
Представник Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги також зазначила, що кожен громадянин в нашій державі може отримати правову консультацію задля вирішення своєї життєвої проблеми, скористатися допомогою адвоката чи юриста, звернувшись за правовою допомогою у найближчий місцевий центр чи бюро правової допомоги.
 
Адреси таких центрів та бюро можна подивитися на сайті організації за посиланням: http://www.legalaid.gov.ua/tsentry/
 
Учасники заходу мали можливість задати питання, які їх цікавили, або ж проконсультуватися особисто.
 
Увага! Основні дати Міжнародної кампанії:
 
25 листопада – Міжнародний день проти насильства щодо жінок;
 
29 грудня – Міжнародний день захисників прав жінок;
 
1 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІДом;
 
2 грудня – Міжнародний день за відміну рабства;
 
3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;
 
5 грудня – Міжнародний день волонтера;
 
6 грудня – річниця інциденту в Монреалі;
 
9 грудня – міжнародний день боротьби з корупцією;
 
10 грудня – Міжнародний день прав людини
 
Якщо ви зазнали будь-якого з видів насильства або розумієте,
що існує загроза його скоєння, пам’ятайте, що найголовніше правило – НЕ МОВЧАТИ!