Оформлення відпусток: топ-7 помилок, за які загрожує штраф

Четвер, 24 червня 2021 10:59
У літню гарячу пору виникає безліч запитань щодо надання відпусток. І не дивно, що саме у цей період припускається найбільше помилок, за які штрафує Держпраці.
 
Про це розповідає експерт із питань трудового права
Світлана ЛІСТРОВА.
 
Штраф невеликий (6000 грн.), але за кожне порушення законодавства про відпустки.
 
Помилка 1. Графік відпусток на 2021 рік не погоджено з профспілкою (за її відсутності з органом (представником) трудового колективу).
 
Помилка 2. З графіком відпусток на 2021 працівників не ознайомлено.
 
Помилка 3. Зміни до графіку відпусток вносяться також згідно з наказом керівника, без погодження з профспілкою (за її відсутності з органом (представником) трудового колективу).
 
Помилка 4. Працівниці надали у 2021 році частину щорічної основної відпустки (14 к. дн.) і додаткову відпустку на дітей (10 к. дн.), за решту 10 к. дн. щорічної відпустки ─ виплатили компенсацію.
 
Помилка 5. Керівник відкликає працівників із щорічної відпустки (дитячої відпустки) у зв’язку з виробничою потребою без будь-яких обґрунтувань такої необхідності.
 
Помилка 6. Не ведеться облік стажу для надання щорічних основних відпусток та щорічних додаткових відпусток за шкідливі і важкі умови праці та за особливий характер праці.
 
Помилка 7. У працівників накопичилися невідгуляні щорічні відпустки за кілька років. Інспектор праці досить легко знайде таке порушення й у жодному випадку не омине увагою.