Вітаємо із Трійцею

Неділя, 20 червня 2021 08:50
Колектив Кременчуцького МРЦЗ вітає зі святом Трійці! Бажаємо, щоб небесні охоронці завжди були за спиною. Щоб печалі та негаразди розсіялися, поступившись місцем миру, радості й спокою. Нехай віра в краще разом зі свіжим літнім повітрям оселиться у вашому домі. Добра вам і злагоди!
 
Трішки історії
 
Трійця не має постійної дати, адже прив’язана до дня Великодня. Традиційно воно відзначається на 50-й день після Світлого Христового Воскресіння. Звідси й інша назва цього свята – П’ятидесятниця.
 
У свято Трійці згадується та прославляється зішестя на апостолів Святого Духа у вигляді вогненних язиків.
 
Так, на 50-й день після Воскресіння Христового апостоли зібралися в Сіонській світлиці в Єрусалимі. Перед ними в світлі та сяйві з'явився Святий Дух. Після цього апостоли раптово навчилися зцілювати і пророкувати, а також заговорили різними мовами, щоб нести кожній людині на землі Слово Боже.
Трійцею це свято називається тому, що саме цього дня світові відкрилася вся повнота дії Пресвятої Трійці, й люди навчились поклонятися та прославляти три іпостасі Єдиного Божества: Отця, Сина і Святого Духа.
 
Трійцю у народі ще називають Зеленими святами, бо це – початок літа, що символізує розквіт природи й нового життя. Тому церкви та оселі людей прикрашаються до свята різноманітною зеленню – травою, гілками беріз, квітами.
 
Віряни йдуть до церкви на одну з найбільш урочистих служб у році. Потім відзначають свято у колі близьких, а також ходять один до одного в гості.
Цього дня всі думки мають бути добрими. Вітається благодійність, що йде від чистого серця.
 
Зелені свята здавна вважалися гарним часом для сватання та заручин: мовляв, шлюб буде довгим і міцним.