28 квітня - Всесвітній день охорони праці

Середа, 28 квітня 2021 14:52

28 квітня — Всесвітній день охорони праці, день безпеки та здоров’я на роботі. У нинішньому році для його проведення Міжнародна організація праці (МОП) визначила гасло: «Передбачати, готуватися та реагувати на кризу — інвестуймо зараз у стійкі системи БЗР».

Через пандемію COVID-19 майже в усіх країнах роботодавці, працівники та населення в цілому стикнулися з безпрецедентними викликами, пов’язаними з вірусом  та численними наслідками, які він спричинив у сфері праці. Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі буде присвячений стратегіям зміцнення національних систем безпеки та здоров’я на роботі (БЗР), спрямованим на посилення життєстійкості та протидії кризам з урахуванням винесених уроків і набутого досвіду в сфері праці.

З того часу, як на початку 2020 року пандемія COVID-19 перетворилася на кризу світового масштабу, вона спричинила глибокий вплив на всі сфери життя. Пандемія торкнулася майже кожного аспекту світу праці — від ризику передачі вірусу на робочих місцях до ризиків щодо безпеки та здоров’я на роботі, що виникли внаслідок ужиття заходів з ослаблення поширення вірусу. Зміщення в бік нових форм організації праці, зокрема масштабний перехід на дистанційну роботу, наприклад, створило багато можливостей для працівників, але викликало і нові виклики. 

У 2021 році Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі присвячений залученню потенціалу елементів системи БЗР.  У доповіді до Всесвітнього дня висвітлено питання про те, як нинішня криза демонструє важливість зміцнення систем БЗР, включно зі службами безпеки та охорони здоров’я на роботі як на національному рівні, так і на рівні підприємств.

МОП скористається цією нагодою для покращення обізнаності людей з цих питань і стимулювання соціального діалогу щодо важливості створення стійких систем БЗР та інвестування коштів у них, наголосу на важливості дотримання заходів з попередження поширення COVID-19 на робочих місцях. 

Міжнародна організація праці оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці для того, щоб привернути увагу світової громадськості до проблем безпечної праці, до заходів сприяння зниженню захворюваності і смертності на виробництві. Вперше дата відзначалася на такому рівні у 2003 році.

Ідея проведення Всесвітнього дня охорони праці бере початок від Дня пам’яті загиблих працівників, уперше проведеного американськими та канадськими трудящими в 1989 році задля вшанування колег,  які загинули чи отримали травму на роботі. 

У цей день в більшості країн світу проводяться заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до проблем охорони праці.