Незадекларована праця: виходь на світло!

Середа, 21 квітня 2021 15:36
Погоджуючись на "тіньову"зайнятість, працівник наражається на певні ризики по захисту своїх трудових прав
 
Незадекларована праця – це законна оплачувана діяльність, яка повністю або частково не оформлена  відповідно до вимог законодавства.
 
Таку працю також називають: неформальною, неофіційною, незареєстрованою, тіньовою, прихованою зайнятістю.
 
Як свідчить практика, багато роботодавців не укладають трудові договори з найманими працівникам, щоб мінімізувати витрати та отримати більший прибуток.
 
Погоджуючись на "тіньову" зайнятість, працівники мають розуміти, що їх очікують ризики, пов’язані з захистом своїх трудових прав  та соціальним захистом у випадку скрутних життєвих обставин.
 
Якщо ви не маєте трудового договору або маєте трудовий договір, але частину зарплати отримуєте в конверті - ця інформація для вас.
 
Про 5 основних форм незадекларованої праці читайте за посиланням:https://cutt.ly/7vOqjBx5️
На зображенні може бути: текст «які € форми незадекларованой прац в украϊню? в украïни найбльш поширени форм незадекларованой праци: неформальна зайнятсть формальному секторі 2 ви працюете на зареестрованому пдприемствчи фзичну особу-пдприемця, але вами не укладено трудовий договр зайнятсть неформальному секторі ви працюете на незареестрованих роботодавцв приховування ведпрацьованого часу частини зарплати ви маете трудовий договр, але частину зарплати отримуете y "<конверти>> замасковане працевлаштування якщо вас, про 3N замсть трудового договору ви уклали цивильно-правову угоду як физична особа або угоду як физична особа-пдприемець незадеклароване сумсництво ви маете офцийне мсце роботи додатково виконусте роботу без трудового»
 
Інформує Державна служба України з питань праці