Перша робота: як не схибити та успішно стартанути

Середа, 31 березня 2021 13:38
Ще три місяці тому ви сиділи в аудиторії університету, два місяці тому – ви щасливий власник диплома про вищу освіту, місяць тому – ви вивчаєте вакансії за фахом і, нарешті, тиждень тому вас запрошують на співбесіду, яку ви успішно проходите. Завтра – ваш перший у житті робочий день.
Експерти HeadHunter Україна підготували 10 основних правил для новачків, які не тільки допоможуть адаптуватися на роботі, але і спростять життя при подальшій побудові кар'єри.
1.Запам'ятайте: вам ніхто нічого не винен. В університеті вас вчили, можливо, давали поблажки і допомагали. Робота – те місце, де ви заробляєте гроші, і результатів чекають уже від вас. У кращому разі вас чекає нетривале стажування, після чого – вільне плавання. Як би жорстоко це не звучало, але претенденти на ваше місце знайдуться, тому в ваших інтересах якомога швидше завоювати собі місце під сонцем.
2. Ваш час – обмежений. Одна справа бути помічником керівника компанії в 20 років, і зовсім інша – в 30. Пробуйте, пробивайтеся, рухайтеся. Якщо від поточного місця роботи більше взяти нічого – не бійтеся його міняти, в сучасному світі – це норма.
3. Відсутність досвіду – не вада і не привід займатися нудною і безперспективною роботою. Пам'ятайте про обмежений час, просувайтеся, дійте рішуче, нахабнійте.
4. У вас є вибір. Не чіпляйтеся за те місце, де не складаються стосунки з колегами або з начальством.
5. Працюйте з тими, у кого можна вчитися. Запитуйте, просіть поради або допомоги і, головне, – намагайтеся дотягнути свого ідеалу.
6. Не вчіться на своїх помилках, вчіться на чужих. Якщо щось не спрацювало у колеги, навряд чи спрацює у вас. Досвід не обов'язково набувається за допомогою набивання шишок.
7. Не купуйтеся на порожні обіцянки. Вирахувати недобросовісних роботодавців, які хочуть нажитися на вчорашніх студентах, легко: вони не поспішають зараховувати до штату, вельми туманно описують службові обов'язки і не називають чітко рівень зарплати та тривалість випробувального терміну.
8. Не бійтеся «кузень кадрів» – компаній, що воліють брати на роботу «зелених» студентів і вирощувати кадри «під себе». Найчастіше роботи там багато, грошей мало, вільного часу ще менше. Однак натомість вам дістанеться величезний досвід як безпосередньо в професії, так і у вибудовуванні стосунків з колегами.
9. Це не назавжди. Не вбивайте собі в голову, що професія вибирається один раз і на все життя, тому потрібно тягнути свою лямку на нецікавій роботі щодня з 9 до 18. Зовсім ні, нове життя можна почати і в 30, і в 40 років. Перевчитися не соромно і ніколи не пізно – було б бажання. А раніше набутий досвід зайвим у будь-якому разі не буде.
10. Втрата роботи – не кінець світу. По-перше, від помилок ніхто не застрахований (як і від самодурів-начальників), по-друге, зачинивши старі двері, можна відчинити нові. Тому дійте рішуче і нічого не бійтеся!
Джерело інформації.