Кременчуцький міськрайонний центр зайнятості прийняв участь у науково-методичному семінарі

П'ятниця, 18 жовтня 2019 14:35

    Вчора 18 жовтня Кременчуцький МРЦЗ прийняв участь у науково-методичному семінарі, який проходив у філії Кременчуцького інституту вищого навчального закладу «Університет імені Альфреда Нобеля».

     Семінар порушив важливу тему сьогодення під назвою «Криза національного ринку праці: стагнація та обмеженість трудових ресурсів». На даний час вона є надзвичайно актуальною, адже трудова міграція з кожним роком стає все більшою.

    На заході зібралися студенти першого та другого курсу та викладачі, які підготували та презентували доповіді на дану тему. Старший викладач кафедри Міжнародних економічних відносин адміністрування та мовної політики Марина Сідненко розповіла про загальну ситуацію з міграцією, що склалася в даний час в Україні, навела порівняльні статистичні дані в нашій країні та за її межами.

     Так, наприклад, по офіційним даним за кордоном працює 3,2 млн чоловік, а по неофіційним – 15 млн українців. Більш того, кількість людей з вищою освітою, які працюють за межами України збільшується. До того ж не всі трудові мігранти готові повертатися назад. А найбільш привабливими країнами для заробітків є Польща, Росія, Італія,Чехія, США та Білорусь.

     По словам викладача, найбільшою причиною виїзду є низький рівень заробітної плати. Наприклад, в Україні – 345 євро, а от в Германії – більше 4000 євро.

   Доповіді, також, були представлені студентами університету. У них вони розкрили чинники, які спричиняють міграцію та сприяють її зростанню.

    У свою чергу заступник начальника відділу взаємодії з роботодавцями Кременчуцького МРЦЗ Ірина Калабкіна розповіла про роботу нашого центру. А саме, як проходить процес взаємодії з роботодавцями та безробітними, навела статистику безробітних, вказавши, що їх кількість падає, розповіла про дисбаланс між попитом та пропозицією робочої сили, найбільш затребувані вакансії тощо.    Студенти із захопленням слухали про семінари, які проходять у нашому центрі, адже на них розповідається про те, як правильно шукати роботу, підготуватися до співбесіди з роботодавцем, написати резюме, тощо. Все це знадобиться майбутнім випускникам при влаштуванні на роботу.

    Також Ірина Калабкіна розповіла про ярмарки вакансій, які у нашому центрі проходять традиційно. Але виявилося, що студенти про них добре знають, і навіть самі на них бували. 

    За словами заступника начальника відділу взаємодії з роботодавцями, лозунг «Робота існує для тих, хто її шукає», не втратив сьогодні своєї актуальності.

    Окрім цього, вона порушила питання трудової міграції, зазначивши, що вона є дуже болючою темою.

    Студенти зацікавилися тим, що у нашому центрі можна пройти професійну діагностику (визначити, який вид професійної діяльності буде для них успішним), записати відео-резюме та навіть скористатися електронною чергою, аби було зручніше потрапити до нашого центру та отримати необхідну консультацію.

   За словами одного із студентів, даний семінар був для них дуже інформативним, адже завдяки ньому вони дізналися багато нового. Тим паче, що дана інформація їм обов’язково знадобиться у житті. Вони тепер знатимуть, що центр зайнятості завжди може стати їм у допомозі.

    Таким чином, на цьому семінарі відвідувачі отримали інформацію про сучасні тенденції та перспективи розвитку ринку праці Кременчука та регіону, а також нові форми та методи роботи служби зайнятості, які перетворюють її у сучасну, сервісну та мобільну структуру.

   Підсумком зустрічі стала домовленість про подальшу плідну співпрацю, проведення найближчим часом професіографічної екскурсії до Кременчуцького міськрайонного центру зайнятості, семінару щодо техніки пошуку роботи для студентів учбового закладу.

Читайте нас також у Фейсбук – https://www.facebook.com/KremenMRCZ/