Щоб отримати пенсію в 60 років необхідно мати не менше 28 років страхового стажу

Середа, 27 січня 2021 13:36

Щоб отримати пенсію в 60 років необхідно мати не менше 28 років страхового стажу

З 1 квітня 2021 року в Україні пенсійний вік зрівняється для чоловіків і жінок і складе 60 років. Але пенсію оформити зможуть не всі, хто досяг цього віку. Причина цього - брак страхового стажу.

Страховий стаж - це період, за який громадянин самостійно або хтось за нього, наприклад, роботодавець, офіційно сплачував страхові внески. Цей термін з'явився фактично на зміну поняття "трудовий стаж".

Як купити страховий стаж для пенсії і кому це потрібно

Щоб вийти на пенсію в 60 років в цьому році необхідно мати не менше 28 років страхового стажу. З кожним роком цей показник збільшується. Так, у 2022 році необхідно мати 29 років стажу для отримання пенсії, а в 2028 році - 35 років страхового стажу.

В Україні також громадяни можуть вийти на пенсію в 63 або 65 років, в такому випадку вимоги до страхового стажу кілька пом'якшуються.

Якщо в 2021 році громадяни досягли 60-річного віку, але не мають достатньо років стажу, в такому випадку держава пропонує його "докупити". Або ж працювати до досягнення необхідного страхового стажу.

Для цього необхідно підписати договір про добровільну участь і щомісяця вносити не менше мінімального розміру ЄСВ (Єдиний соціальний внесок). Цей період буде зарахований до трудового стажу. 

Як купити стаж

Необхідно підписати договір про добровільну участь у системі державного пенсійного страхування. Це потрібно зробити в податкову службу, куди потрібно подати пакет документів.

Існує два типи договорів. Перший можуть підписати громадяни, які досягли 16-річного віку, які не є застрахованими особами. Такий договір укладається не менше, ніж на 1 рік. За цей період громадянин вносить щомісяця суму не менше розміру страхового внеску. На сьогодні ця сума становить 1320 грн / міс., Або 22% від мінімальної зарплати по Україні. Оскільки мінімалка в країні періодично зростає, то і сума внеску буде збільшуватися.

Другий вид договору можуть укласти особи, яким до страхового стажу не вистачає кілька місяців. Він передбачає одноразовий внесок за минулий період. Цей період може починатися з 1 січня 2004 року і тільки за ті періоди, коли людина не ставився до категорії застрахованих осіб.

Вартість внеску за минулий період розраховується за подвійною ставкою ЄСВ на момент підписання договору про добровільну участь, а це 2640 грн / міс.

Міністерство соціальної політики заявило, що з 1 січня пенсії зросли для 2,3 млн українців. У відомстві зазначили, що на сьогодні мінімальний розмір пенсії для таких пенсіонерів становить 2,4 тис. гривень, а середня сума приросту - 295 гривень.

Шукайте нас на Фейсбук.

Джерело інформації.