Чи можна оплачувати час простою із розрахунку середньої заробітної плати?

Понеділок, 18 січня 2021 15:46
Простій – це зупинення роботивикликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботиневідворотною силоюабо іншими обставинами.

Час простою не з вини працівника, в тому числі наперіод оголошення карантину, встановленого Кабінетом Міністрів Україниоплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставкивстановленого працівникові розряду (окладу).

За час простою, коли виникла виробнича ситуаціянебезпечна для життя чи здоров’я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток.

В той же час, норми і гарантії в оплаті праціпередбачені Кодексом законів про працю, є мінімальними державними гарантіями.

Додаткові порівняно з чинним законодавством і угодами гарантіїсоціально-побутові пільги може передбачати колективний договір.

Таким чином, оплата часу простою із розрахунку середньої заробітної плати проводиться у випадках, передбачених законодавством та/або відповідно до колективного договору.

Шукайте нас на Фейсбук.