Помилки під час пошуку роботи: як отримати з них користь

П'ятниця, 15 січня 2021 11:26

Ми постійно говоримо, що ваші помилки повинні приносити користь, вчити та робити вас кращими. Якщо не знаєте, з чого почати та як винести користь з десятої відмови на співбесіді, – спробуємо полегшити це завдання. Розберімо типові помилки, які можуть виникнути на різних етапах працевлаштування та способи їх виправлення. Сподіваємося, що зможемо допомогти вам отримати омріяну роботу в новому році.

Етап №1 – Резюме

Це перше знайомство кандидата та HR-менеджера і дуже часто воно не заходить далі цього етапу. Тож написанню резюме завжди радять приділяти близько 2-3 годин, робити його унікальним для кожної вакансії, виділяти ключові слова тощо. Попри безліч лайфаків зі створення ідеального резюме, пошукачі все ж допускаються тут помилок.

Опис посадової інструкції. Це, мабуть, найпоширеніша помилка: коли замість короткої розповіді про досвід та досягнення на попередніх місцях роботи, пошукачі переписують свої посадові інструкції. Нагадаємо, рекрутеру зовсім не цікаво, що входило у ваші обов’язки, він хоче дізнатися, що ви зробили на минулій роботі.

Гірше переписаних обов’язків може бути тільки, коли ви поставите риску у значенні, що інформація повторюється, або так і напишете: «Робив те ж саме». HR-у важко зрозуміти, навіщо кандидат міняв роботу, якщо постійно робив одне і те ж саме? Або виникне думка, що пошукач не приділив часу створенню резюме та не захотів подумати над результатами своєї роботи.

Невідповідність вакансії. Людина прагне до кращого, проте часто безпідставно. Якщо ви маєте досвід у своїй сфері, але хочете отримати вищу посаду, то повинні показати або унікальні кейси, або реальні досягнення, які змогли б показати рекрутеру, що ви точно справитеся з посадою, на яку претендуєте. Головна порада: перед тим, як відгукуватися на вакансію, перевірте, щоб резюме відповідало на 70% її вимогам.

Розмиті особисті якості. Рекрутери вже втомилися від стресостійкості, комунікативності, креативності, здатності до навчання і схожих якостей на п’ять рядків. Намагайтеся зробити своє резюме більш персоналізованим, додайте трохи неформальної інформації, розбавте її самоіронією. Резюме має розкривати вас не лише як класного професіонала, але як приємну, веселу особистість, з якою будь-хто захоче працювати пліч-о-пліч.

Етап № 2 – Співбесіда

Якщо резюме справило на рекрутера позитивне враження – далі вас чекатимуть розмова телефоном і запрошення на співбесіду. Це один з найважливіших етапів під час працевлаштування, тому помилки під час його проходження часто стають фатальними. Сподіваємося, ви вже знаєте, що до співбесіди потрібно готуватися, на інтерв’ю ви маєте приходити вчасно, а про колишнього роботодавця не говорити нічого поганого. Тому розглянемо інші помилки.

Небажання ходити на співбесіди. Ви відкидаєте всі запрошення на співбесіду, тому що чекаєте особливої пропозиції. Але є ймовірність її не отримати. Не відмовляйтеся від співбесіди, адже, по-перше, це підвищує ваші шанси працевлаштуватися в коротші терміни, а, по-друге, ви отримуєте досвід, знаходите правильну тактику поведінки та знищуєте своє хвилювання.

Фінансове питання. Безумовно, розмір заробітної плати дуже важливий, проте починати співбесіду з цього питання, або намагатися протягом всього інтерв’ю показати, наскільки для вас важлива винагорода, – неправильно. Керівники вважають, що гроші – це погана та короткотривала мотивація, тому воліють бачити своїми співробітниками тих, хто любить те, чим займається.

Пасивність. Після завершення співбесіди не правильно лише попрощатися з роботодавцем, потрібно поцікавитися, коли ви зможете отримати зворотний зв’язок за результатами співбесіди. Якщо ви отримали на пошту стандартний лист про те, що компанія поки не готова зробити вам пропозицію про роботу, але матиме вас на увазі, то не соромтеся поцікавитися у відповідь: «Що б ви рекомендували мені покращити, аби відповідати вакансії?». На основі зворотного зв’язку скоригуйте свою самопрезентацію для наступних співбесід.

Етап № 3 – Обговорення офферу

Часто трапляється таке, що на етапі обговорення умов роботи компанія бере паузу і або так і не повертається з відповіддю, або більше не може запропонувати вам роботу.

Можливо, у вас виявилися завищенні зарплатні очікування. Перед оголошенням своїх вимог перевірте, що зараз пропонують на ринку праці за вашою професією – не лише зарплату, а й нематеріальні можливості. Допоможе вам у цьому Прозора Робота. Так ви будете знати, що не налякали роботодавця своїми апетитами і водночас не продешевили.

Не забувайте, що успішне працевлаштування не закінчується після отримання офферу, рішення роботодавця може змінитися на випробувальному терміні. Тут розповідаємо, як пройти його успішно.

Шукайте нас на Фейсбук.

Джерело інформації.