Земля у власність учасникам АТО

Четвер, 03 грудня 2020 08:28

Законодавство України передбачає систему пільг для учасників бойових дій та прирівняних до них осіб, зокрема, це стосується й надання земельних ділянок. Відповідно до пункту 14 статті 12 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”  учасникам бойових дій надаються, серед інших, такі пільги: першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва та городництва.

Надання у власність земельних ділянок здійснюється у порядку, який визначено статтею 118 Земельного кодесу України, за умови, що учасник бойових дій не скористався своїм правом на безоплатне отримання у власність земельної ділянки та надав відповідний документ, що посвідчує його участь в антитерористичній операції (посвідчення, довідка, наказ тощо).

Земельні ділянки можуть бути надані військовослужбовцям у власність у межах норм безоплатної приватизації, які визначено статтею 121 Земельного кодексу України , а саме:

  • для ведення садівництва— не більше 0,12 га;
  • для ведення особистого селянського господарства— не більше 2,0 га;
  • для будівництва й обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах- не більше 0,25 га, в селищах- не більше 0,15 га, в містах- не більше 0,10 га;
  • для індивідуального дачного будівництва— не більше 0,10 гектара.

Насамперед необхідно визначитись, де саме ви хотіли б отримати земельну ділянку та як вона буде використовуватись. Від цього залежить, до якого органу буде подаватись клопотання про виділення земельної ділянки.

Залежно від цільового призначення земельноїь ділянки учасник АТО подає клопотання до Головного управління Держгеокадастру у відповідній області або до органів місцевого самоврядування про надання дозволу на розробку землевпорядної документації із зазначенням орієнтовного розміру та цільового призначення бажаної земельної ділянки.

До клопотання додаються:

– копія паспорту та реєстраційного номера облікової картки платника податків;

– графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки;

– документ, що посвідчує участь в АТО (посвідчення, довідка);

– згода на збір та обробку персональних даних.

Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який має повноваження з передачі земельних ділянок державної чи комунальної власності розглядає клопотання (термін – один місяць) і  за результатами надається дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або мотивована відмова у його наданні.  Після отримання дозволу на виконання робіт заявник звертається до землевпорядної організації для розробки землевпорядної документації (термін розгляду землевпорядної документації – не більше 6 місяців).

Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки погоджується в порядку, встановленому статтею 186-1 Земельного кодексу України (термін розгляду – 10 робочих днів). Відмова у такому погодженні має обов’язково містити посилання на закони та прийняті відповідно до них нормативно-правові акти. Після погодження проекту землеустрою земельна ділянка реєструється в Державному земельному кадастрі (термін реєстрації – 14 календарних днів).

Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає у власність земельні ділянки державної чи комунальної власності, приймає рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність (термін затвердження – 2 тижні з дня отримання погодженого проекту землеустрою).

Право власності реєструється в органах Мін’юсту або у нотаріуса (термін – 5 робочих днів з моменту звернення).

Нагадуємо, для отримання консультацій з правових питань Ви можете звернутись до Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:м.Кременчук вул. Небесної Сотні, 54. тел.75-75-20

Єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги  0 800 213 103.