У тісноті, зате дешевше: який податок на нерухомість повинні заплатити українці

Середа, 05 серпня 2020 16:38

За кожен зайвий квадратний метр українцям потрібно буде заплатити 70,8 грн

Наближається час, коли українцям потрібно буде заплатити податок на нерухомість. Це один з обов'язкових податків, які щорічно необхідно оплачувати. До 1 липня українці повинні були отримати від податкової повідомлення, і вже до вересня все це потрібно оплатити, щоб уникнути штрафів. Сайт "Сегодня" розповідає, скільки і кому потрібно буде заплатити податку на нерухомість і які штрафи загрожують за прострочення.

Кому потрібно платити податок на нерухомість

Як ми вже писали, податок на нерухомість - це податок, який в Україні повинні оплачувати власники нерухомості щороку . При цьому, неважливо, чи є людина резидентом або нерезидентом країни.

Як ми вже писали, податок на нерухомість - це податок, який в Україні повинні оплачувати власники нерухомості щороку . При цьому, неважливо, чи є людина резидентом або нерезидентом країни.

"Оплачують його тільки власники нерухомості (як житлової, так і нежитлової), право власності на яку має бути зареєстровано в установленому законом порядку в держ. Реєстр речових прав на нерухоме майно", - відзначає Максим Блізінскій, адвокат АТ "AS Legal".

У той же час, адвокат додає, що є винятки з правил, а саме перелік нерухомості, оплата податку з якого не потрібно. Наприклад як:

  • нерухомість, яка перебуває у власності органів державної влади та місцевого самоврядування;
  • об'єкти житлової та нежитлової нерухомості, розташовані в зонах відчуження та безумовного (обов'язкового) відселення, визначені Законом, в тому числі їх частини;
  • житлова нерухомість, непридатна для проживання, в тому числі в зв'язку з аварійним станом, визнана такою відповідно до рішення місцевої ради;
  • об'єкти нежитлової нерухомості, що використовуються суб'єктами господарювання малого і середнього бізнесу, що здійснюють свою діяльність у тимчасових спорудах для підприємницької діяльності та / або у малих архітектурних формах і на ринках;
  • будівлі та споруди промисловості, сільськогосподарських товаровиробників;
  • об'єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним або прийомним сім'ям, в яких виховується п'ять і більше дітей.

А от усім іншим власникам нерухомості податок сплатити доведеться. Зокрема, оплата податку виробляється з:

  • квартир, площа яких перевищує 60 кв. м;
  • житлових будинків площею більше 120 кв. м;
  • інших різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, площею понад 180 кв. м.

Якщо у власності у людини і квартира, і будинок, їх сукупна площа не повинна бути більше 180 кв. м. Наприклад, власникові будинку на 110 кв. м. і квартири на 55 кв. м податок платити не доведеться.

До того ж, якщо власниками нерухомості є кілька осіб, платити зобов'язаний кожен за належну йому частину. А нараховується податок на кожен квадратний метр, що перевищує встановлену площа.

"Варто звернути увагу, що вищевикладені" ліміти "на нерухомість, не поширюються на юридичних осіб", - говорить Блізінскій.

Скільки потрібно заплатити

Блізінскій каже, що ставка податку встановлюється місцевими радами і не може бути більше 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, яка була встановлена ​​на 1 січня звітного року, за 1 кв.м. нерухомості, що підлягає оподаткуванню.

"Тобто, з початку 2020 року розмір мінімальної зарплати становить 4723 грн, отже максимальний розмір податкової ставки на нерухомість не може перевищувати 70,8 грн за 1 кв. М", - пояснює адвокат.

Як ми бачимо, в різних містах можуть відрізнятися суми податку, адже встановлюють їх місцевих рад . Наприклад, в Харкові ставку податку знизили до 1% (47,23 грн / кв.м), а неоподатковувану податком площу квартири збільшили до 85 кв.м. В Одесі фізособам і зовсім зменшили ставку на житлову нерухомість до 0,1% (4,72 кв.м), а на нежитлову - 1% (47,2 грн / кв.м). У Львові ставка для квартир - 0,5% (23,61 грн / кв. М), для будинків - 1% (47,23 грн / кв.м). А ось в Києві і Дніпрі максимальну ставку податку залишили на рівні 1,5% (70,84 грн / кв.м).

Але, якщо у людини є занадто велика нерухомість, заплатити доведеться набагато більше.

"Якщо фізична особа не у власності є квартира, площею 300 кв. М і більше або будинок, площею 500 кв. М і більше, то сума податку, розрахована контролюючим органом виходячи з площі об'єкта додатково збільшується ще на 25 тис. Грн", - каже Дмитро Оносовскій, старший юрист ЮК "Де-Юре".

Юрист додає, що, оскільки цей податок є місцевим податком, місцевих рад мають повноваження встановлювати свої розміри пільги. Дізнатися про таких пільг можна безпосередньо у місцевих рад.

"Юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і не пізніше 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об'єкта / об'єктів оподаткування відповідну декларацію", - говорить Оносовскій.

Читайте також:Не тільки для еліти: в Україні хочуть змінити податок на авто

Які штрафи за несплату

Податкові рішення-повідомлення про нарахування податку повинні були прийти українцям ще до 1 липня.

Оплатити даний податок необхідно:

  • протягом 60 днів з моменту отримання такого повідомлення для фіз. осіб;
  • юридичним особам - авансом щокварталу до 30 числа місяця, наступного за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

"Відповідальність за несплату або несвоєчасну сплату податку визначена в наступному розмірі:

якщо ви не сплатили податок на нерухомість в термін до 30 днів, розмір штрафу становить 10% від непогашеної суми податкового боргу;

якщо не заплатили податок в термін понад 30 днів - 20% від непогашеної суми податкового боргу ", - зазначає Блізінскій.

А ось після закінчення строків оплати додатково буде нараховуватися пеня в розмірі 120% річних ставки НБУ на суму податкового боргу.

Навіщо потрібен податок на нерухомість

Податок на нерухомість є в багатьох країнах. До того ж, в Україні, гроші надходять до місцевих бюджетів.

"Податок надходить до місцевих бюджетів. Податок на нерухомість діє в багатьох країнах світу. У 2019 українці сплатили 356 млн грн. Цього податку. Сума в масштабі країни не велика, але для місцевих громад такий-сякий, а дохід", - говорить Олександр Хмелевський, незалежний експерт і кандидат економічних наук.

Сергій Родлер, аналітик TeleTrade, в коментарі "Сегодня" пояснив, що за даними за червень, місцеві бюджети справдилися з мінусом в 10% - недоотримано було приблизно 2,6 млрд грн, тоді як дефіцит державного бюджету досяг рекордних 300 млрд грн. Величезна частка тіньового сектора в країні (близько 50% від ВВП) в сукупності з неефективною податковою політикою сприяють тому, що добропорядним громадянам доводиться платити за тих, хто уникає уваги наглядових органів. У зв'язку з чим на зниження податкового навантаження розраховувати не варто.

що населення набагато ефективніше розпоряджається грошима, ніж держава. Крім того, необхідність платити велику кількість податків суттєво впливає на споживчу активність - головний драйвер будь-якої економіки ", - підсумував Родлер.

Шукайте нас на Фейсбук.