В Україні знову зміняться правила, щодо виплат пенсії

Понеділок, 27 липня 2020 13:19

В Україні в наступному році обіцяють запустити обов'язкову накопичувальну пенсійну систему. Частина зарплати доведеться віддавати на особистий рахунок, але зате після виходу на заслужений відпочинок можна буде отримати відразу дві пенсії.

Проект Кабміну:

  • додатковий внесок платити не потрібно - 2% заберуть з ЄСВ і ще 2% - прибуткового податку;

  • отримати всю накопичену суму можна буде відразу (в Кабміні підрахували, що якби таке нововведення працювало вже зараз, пенсіонери могли б розраховувати на заощадження в розмірі 1 млн грн);

  • українці старше 50 років не зможуть взяти участь в накопичувальній системі.

Проект Ради:

  • на пенсію доведеться платити додатковий внесок (він поступово зростатиме з 3 до 7% );

  • внесок розділять між собою співробітник і роботодавець;

  • з 2023-го по 2030 рік будуть платити по 3% з зарплати, з 2030 го - 4% , з 2040-го - 6% , а з 2050 року - 7% щомісяця.

В результаті загальне навантаження на зарплату за перші три роки зросте на 3 процентних пункти. Наприклад, якщо зараз з 20 тисяч гривень доводиться платити 8,3 тисячі податків і внесків, то вже через кілька років ця сума складе 8,9 тисячі. Компенсувати додатковий "податок" можна, наприклад, скасувавши військовий збір в 1,5% (якщо війна на той час закінчиться).

Екс-міністр соцполітики Андрій Рева в коментарі OBOZREVATEL розповів: нова пенсійна система - далеко не панацея. За фактом людям пропонують відкладати відразу в два джерела і отримувати виплату з них же, але через 15-20 років. Чинним пенсіонерам це не допоможе, а вирішувати проблему, упевнений політик, потрібно саме з ними.

"Мова йде про загальнообов'язкової накопичувальної системи. Тобто з вашої зарплати повинні будуть зняти додаткові гроші і відправити до недержавного Пенсійного фонду. Він повинен буде купити акції якихось підприємств і отримати гарантований дохід вище інфляції. Таким чином, за 20 років йде накопичення і потім вам почнуть платити додаткову пенсію ", - пояснив Рева.

Шукайте нас на Фейсбук.