Про боротьбу з дитячою працею

Вівторок, 16 червня 2020 16:35

Всесвітній день боротьби з дитячою працею встановлений Міжнародною організацією праці. Адже проблема вкрай глобальна: за останніми даними, число працюючих дітей у світі становить 215 мільйонів, причому 115 мільйонів з них працюють у небезпечних умовах. Багато з них практично не мають часу, щоб ходити до школи, а вже тим більше — грати, часто вони не отримують належного харчування і догляду.

Нагадуємо, що:

Згідно зі ст. 188 КЗпП, на роботу не можна приймати тих, кому менше 16 років. Як виняток — можна приймати 15-річних за згодою хоча б одного з батьків.

Неповнолітні працюють скорочений тиждень: 16-18-річні — 36 годин, 15-16-річні — 24 години, але працювати їм дозволяється лише під час шкільних канікул. При цьому оплата таким працівникам нараховується як за повний робочий тиждень (40 годин).

Не можна допускати неповнолітніх до важких робіт і робіт зі шкідливими умовами праці, підземних робіт, у нічну зміну, понаднормово, у вихідні та святкові дні, а також до робіт, травмуючим дитячу психіку.

Звільнити тих, кому не виповнилося 18 років, можна тільки за згодою районної (міської) служби у справах дітей. Навіть якщо підліток не справляється із завданням, прогулює роботу.

Шукайте нас на Фейсбук.