Заходи, впроваджені для забезпечення гарантій зайнятості громадян під час дії карантину

Понеділок, 15 червня 2020 16:26

В умовах дії карантинних обмежень, вимушеного скорочення (призупинення) діяльності значної кількості підприємств через проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби, для забезпечення гарантії зайнятості громадян на рівні держави було оперативно прийнято ряд відповідних змін до законодавства, зокрема:

1. Спрощено процедуру отримання послуг Державної служби зайнятості:

- реєстрація в службі зайнятості здійснюється шляхом подання двох заяв (про надання статусу безробітного та призначення допомоги по безробіттю) через єдиний портал державних послуг ДІЯ, засоби електронного зв’язку або скриньку  для кореспонденції, розміщеної біля входу в установи служби зайнятості;

- допомога по безробіттю призначається з першого дня набуття статусу безробітного (раніше - з восьмого дня);

- не застосовується скорочення допомоги по безробіттю особам, звільненим з роботи за власним бажанням у період дії карантину.

2. Покращене матеріальне забезпечення на випадок безробіття, а саме  збільшений мінімальний розмір допомоги по безробіттю  з 650 до 1000 гривень.

За період дії карантину статус безробітного отримали 13,1 тисячі осіб, що в вдвічі більше, ніж за відповідний період минулого року. При цьому, майже 65 % або 8,5 тисячі осіб були звільнені з роботи у період дії карантину.

Одночасно, в 2,4 раза зросла кількість звернень осіб, які не перебували в офіційних трудових відносинах більше 6 місяців. Так, у період дії карантину надано статус безробітного понад 2,5 тисячам таких людей. 

Обласна служба зайнятості під час дії карантину продовжувала укомплектування поданих роботодавцями вакансій та допомогу в працевлаштуванні безробітних осіб. 

У січні-травні 2020 року роботодавцями області подано 25,7 тисячі вакансій. За сприяння служби зайнятості працевлаштовано майже 21 тисячу осіб, з них 12,3 тисячі в період дії карантину.

Протягом останніх днів існує стала тенденція до зниження чисельності осіб, які звертаються до регіональної служби зайнятості з метою реєстрації та отримання статусу безробітного. Одночасно зростає чисельність працевлаштованих за сприяння служби зайнятості та кількість поданих роботодавцями вакансій. 

Станом на 01.06.2020 року на обліку в обласній службі зайнятості перебувало 26,7 тисячі  безробітних осіб та налічувалося 2,4 тисячі  вакансій.

Отримували допомогу по безробіттю 21,5 тисячі безробітних, це на 33,6% більше, ніж торік на таку ж дату.

За 5 місяців поточного року виплачено допомоги по безробіттю на загальну суму 384 604,7 тисячі гривень (за 5 місяців 2019 року – 309 853 тисячі гривень) , з них 156 579,5 тисячі гривень - у період дії карантину.

У надзвичайно складних умовах, в яких опинився бізнес через запроваджений карантину, держава запровадила механізм підтримки працівників у вигляді допомоги  по частковому безробіттю, що у разі вимушеного зупинення (скорочення) діяльності  дозволяє зберегти робочі місця, знизити навантаження на роботодавців і запобігти зростанню безробіття.

На виплату допомоги по частковому безробіттю на період карантину зі стабілізаційного Фонду виділено 4,3 мільярда гривень (в області – 200 мільйонів).

Станом на 10.06.2020 року  таку допомогу в області отримують 4726 працівників у 472 роботодавців. Загальна сума наданої допомоги становить майже 8 мільйонів гривень. 

Починаючи з 06.06.2020 року завдяки урядовим ініціативам допомогу по частковому безробіттю можуть отримати як роботодавці, що мають найманих працівників, так і фізичні особи-підприємці, що не мають найманих працівників за умови, що вони є застрахованими особами. Сума допомоги по частковому безробіттю для ФОПів встановлюється за кожну годину скорочення діяльності та із розрахунку двох третин від бази нарахування ЄВ, але не більше мінімальної заробітної плати (4723 грривні ) на місяць.

Одночасно діють такі основні новації:

  • строк звернення за отриманням допомоги по частковому безробіттю збільшено з 30 до 90 днів з моменту зупинення (скорочення) діяльності;
  • звільнення від оподаткування суми отриманої допомоги по частковому безробіттю на період карантину;
  • максимально спрощений перелік документів, що необхідні для отримання допомоги по частковому безробіттю.

Закликаємо представників бізнесу скористатися можливістю отримання допомоги по частковому безробіттю на період карантину.

Для отримання допомоги достатньо звернутися до центру зайнятості за місцем сплати ЄВ і зібрати необхідний пакет документів.