ЗМІ ПРО НАС! У пошуках роботи під час карантину

Понеділок, 01 червня 2020 16:08

Тисячі безробітних кременчужан у надії найти роботу звернулись на біржу праці. Однак зараз вільних вакансій не так вже й багато. Що робити людям, які сподіваються працевлаштуватися, якими є перспективи ринку праці та які нововведення з’явилися у зв’язку з карантином.

В Україні побільшало безробітних. Так на початок травня цього року кількість безробітних, зареєстрованих у державній службі зайнятості, становить 456 тис 800 осіб, що майже на 148 тис 500 (на 48%) більше, ніж станом на відповідну дату минулого року (на 4 травня 2019 року на обліку перебувало 308 тис 300 осіб).

Схожа з загальнодержавною і ситуація у нашому місті. Станом на 17 травня 2020 року Кременчуцький міськрайонний центр зайнятості зареєстрував 3 тис 769 безробітних. На початок 2020 року було 1 тис 349 осіб. Як видно, збільшення майже в три рази. Про це нашій редакції повідомила заступниця начальника відділу взаємодії з роботодавцями Кременчуцького міськрайонного центру зайнятості Ірина Калабкіна. За її словами, ситуація некритична. Зокрема майже 600 осіб, які зареєструвались на початку квітня, з одного підприємства – сталеливарного заводу.

На одне вільне місце – понад 6 претендентів

Станом на 17 травня 2020 року у Кременчуцькому міськрайронному центрі зайнятості налічувалося 573 вакансії. Шляхом простих підрахунків (враховуючи, що зараз зареєстровано понад 3 тис 500 безробітних) можна зрозуміти, що на одну вакансію  припадає понад 6 безробітних. Найбільше місту потрібні працівники медичних установ. Це і лікарі різних спеціальностей, і молодші медичні сестри (санітари), і середній медперсонал. Чимало вакансій для роботи в Нацполіції.

Серед підприємств, які подали заявки на пошук працівників, наступні: кар’єроуправління «Кварц» (зокрема шукають ектрозварювальників, станочників), КАТП 1628 (тут потрібні вантажники, монтажники, маляр по металу, електрогазозварювальник), комунальний заклад культури «Міський парк культури і відпочинку «Придніпровський»,  підприємство «Інтерліс» та інші.

Як і раніше, у Кременчуці без проблем можна влаштуватися швачкою, дорожнім працівником, різноробочим. Калабкіна говорить, що потрібен і інженерно-технічний персонал (ІТР). А саме інженери та економісти.

Щодо зарплати, то роботодавці пропонують різну: є вакансії із «мінімалкою» (близько 4 тис грн), а є місця, де пропонують заробіток понад 10-15 тис грн.

«Безконтактний» метод роботи з людьми

Під час карантину біржа праці в нашому місті працює в особливому режимі. Відвідувачів у приміщення не пускають. На вході розмітили соціальну дистанцію. Обов’язкова маска. Облаштовано спеціальний стіл, де можна взяти зразок потрібних документів, заповнити і покласти до скриньки. Декілька разів на день її відкривають і забирають папери для опрацювання. Кожна заява закріплюється за певним фахівцем, який зв’язується з безробітним в телефонному режимі. З городянами, які зареєструвалися раніше, теж працюють дистанційно.

Зареєструватися на біржі праці як безробітний та оформити допомогу віднедавна можна через онлайн-портал державних послуг «Дія».

Ірина Калабкіна нагадує, що зараз дуже активною є їх сторінка в Фейсбуці. Вона щодня наповнюється інформацією. Тут можна дізнатися як про вакансії, так і про інші зміни на ринку праці не лише у Кременчуці, а й по Україні.

Сторінку легко знайти, ввівши у пошуковій строчці в Фейсбуці «Кременчуцький міськрайонний центр зайнятості». Якщо зацікавить та чи інша вакансія, рекомендують зв’язуватися за додатковою інформацією телефоном: (05367) 5-88-23.

До речі, після введення карантину тут почали практикувати проведення вебінарів. Запрошують роботодавця, який презентує підприємство шукачам роботи.

«Раніше це були масові заходи «Презентація підприємства», які проводили в приміщенні міської біржі праці. Проте карантин примусив перейти на таку форму роботи, як вебінари», – зазначає Калабкіна.

А ось перенавчання безробітних призупинено, адже це вимагає особистого контакту з людьми.

Ситуація з виплатами з безробіття стабілізувалася

Під час карантину мінімальні виплати з безробіття збільшили з 650 до 1 тис грн. Тепер їх виплачують з першого дня набуття статусу навіть тим, хто у період карантину звільнився за власним бажанням (до карантину звільненим за власним бажанням допомога виплачувалася з 91 дня набуття статусу). Не так давно гроші перераховували людям із затримкою. Про це зокрема говорили на міському штабі з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації. Тоді директор Кременчуцького міськрайонного центру зайнятості Віктор Калашник пояснював, що людям затримували виплати через те, що кошти від держави не надходили вчасно. Але згодом ситуація нормалізувалася, і зараз усе проходить вчасно.

Ринок праці почав «оживати»

Після 11 травня, а саме після пом’якшення карантинних обмежень, підприємства і приватні підприємці почали поступово відновлювати свою роботу. Магазини – як великих торгівельних мереж, так невеличкі – оголошують набір працівників. Калабкіна зазначає: нерідко трапляється, що людина і місяця не стоїть на біржі праці, а відразу знаходить роботу. Уже є пропозиції з прилеглих до нашого міста районних центрів зайнятості про направлення безробітних на роботу в Кременчук. Проте тут пожвавлення має відбутися після запуску приміського чи міжміського транспорту, коли люди зможуть доїхати в місто на роботу.

Прогноз на найближче майбутнє

Треба усвідомлювати, що скасування карантину не призведе до негайного одужання економіки та сфери зайнятості. Про це попереджають у Полтавській обласній службі зайнятості. Адже відновлення роботи підприємств, установ і організацій у найближчі місяці буде непростим, зокрема, через збереження карантину, обмежену роботу транспорту та інші проблеми.

Не найкраща ситуація зараз для роботи підприємств сфери туризму та готельного господарства, авіа- та залізничного транспорту, сфери дозвілля (спортивні та інші масові заходи). Окрім усього, купівельна спроможність населення теж буде помірною, оскільки дехто під час карантину втратив постійний заробіток.

Державна служба зайнятості з початку карантину в Україні працевлаштувала майже 90 тисяч осіб. У коментарі «Слово і діло» директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський зазначив, що влітку та восени ситуація з безробіттям залишатиметься складною, хоча певні позитивні зрушення будуть.

«Те, що восени ситуація буде кращою, ніж влітку – це однозначно. Але чи вирівняється ситуація до того рівня, на якому вона була на початку року? Це сумнівно. У нас буде влітку період збільшення звільнень, зменшення заробітних плат, восени ситуація покращиться, але рівень безробіття залишатиметься високим», – прогнозує Несходовський.

Найпопулярніші вакансії та резюме в інтернеті

Якщо минулого року частіше за все роботодавці шукали продавців, то тепер більше потрібні водії. Про це свідчать дані сайту «OLX. Работа» за весну 2020. При цьому їхні зарплати зросли на 3% порівняно з лютим – 18 тис 500 грн. Пропозицій з працевлаштування побільшало на 3%. Проте продавці все ще серед найпотрібніших працівників, і пропонують їм 11 тис 500 грн на місяць. На третьому місці в рейтингу – офіс-менеджери: вакансій для них стало на 17% більше, а оклади зросли на 7% – у березні їхня середня зарплата склала 15 тис грн.

Значно зріс попит на вантажників — вакансій стало більше на 26%, а середня зарплата зросла на 4% – тепер вона дорівнює 12 тис грн. Топ-5 закривають кухарі. Їм пропонують приблизно 12 тис 500 грн на місяць, як і в лютому. При цьому кухарі на п’ятому місці і серед найпоширеніших. Популярними серед шукачів можна назвати і професії охоронця, зварювальника та будівельника – в березні резюме з такими заголовками зустрічалися на «OLX. Работа» найчастіше.

Такого ще не було: допомога з часткового безробіття

80 підприємств на понад 500 працівників подали документи до Кременчуцького міськрайонного центру зайнятості на отримання грошової підтримки під час карантину, умови якої прописані у ст. 47-1 Закону України «Про зайнятість населення».

На допомогу з часткового безробіття у період карантину мають сподіватися:

- роботодавці із числа суб’єктів малого та середнього підприємництва на строк зупинення (скорочення) діяльності, а також протягом 30 календарних днів після завершення карантину.

- застраховані особи, з якими роботодавець оформив трудові відносини (крім осіб, які отримують пенсію).

Для отримання такої допомоги роботодавцю протягом 30 календарних днів з дня зупинення (скорочення) діяльності треба звернутися до центру зайнятості чи філії за місцем реєстрації його як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

*Дані по Полтавській області на 1 травня 2020 року

Джерело: Кременчуцька газета - https://kg.ua/news/u-poshukah-roboti-pid-chas-karantinu?fbclid=IwAR00h2AJloFcoqLR-74OrLdwl6DlbIWl-xA2WtkHrgczyoRb-3vydWQHahE