Увага! З 1 жовтня монети номіналом 1, 2, та 5 вийдуть із використання назавжди!

Понеділок, 30 вересня 2019 15:48

Національний банк України повідомляє, що 1 жовтня 2019 року з обігу повністю вийдуть монети номіналом 1, 2 та 5 копійок. Тобто, ці монети перестануть бути платіжним засобом та будуть вилучені з готівкового обігу.

Таке рішення було прийнято Національним банком України згідно з комплексним рішенням з оптимізації номінального ряду банкнот та монет гривні.

Завдяки таким діям номінальний ряд гривні скоротиться із 17 до 12 номіналів. Це дасть змогу наблизиться до дуже пошириної у світі практики: залишиться 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот. Готівкові розрахунки таким чином стануть більш зручнішими.

Окрім цього, упродовж наступних трьох років громадяни зможуть безкоштовно та без обмежень обміняти монети дрібних номіналів на монети та банкноти інших номіналів у сумах, кратних 10 копійкам:

  • в усіх відділеннях українських банків – упродовж першого року з дати вилучення їх з обігу до 30 вересня 2020 року включно;

  • у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль) – упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу до 30 вересня 2022 року включно.

Поступово планують вивести монету номіналом 25 копійок. Саме тому, відтепер 25 копійок, які потраплятимуть у банки, не будуть повертатися і поступово зникнуть.

Покищо в обігу залишаються 10, 25 та 50 копійок.

У Національному банку важають, що вилучення 1, 2 та 5 копійок значно полегшить розрахунки та скоротить витрати:

  • готівкові розрахунки для громадян стануть простішими, а середня кількість монет, що припадають на одного українця, зменшиться більше ніж на третину;

  • таке рішення є позитивним для держави і дозволить економити понад 90 млн гривень на рік завдяки зменшенню витрат регулятора на виготовлення та обробку монет найдрібніших номіналів;

  • заклади торгівлі, громадського харчування, транспорт та банки зможуть не витрачати кошти на транспортування, збереження та обробку цих монет.

Для зручності готівкових розрахунків в Україні можуть застосувати правила заокруглення загальних сум (у чеку) на розрахунки готівкою за товари (роботи, послуги) до сум, кратних 10 копійкам.

З деталями можна ознайомитися на сайті: https://bit.ly/2n1alkI