Колектив Кременчуцького МРЦЗ вітає з Днем вишиванки!

Четвер, 21 травня 2020 10:20

Вітаємо зі святом, з Днем вишиванки! 

Українські традиції – одні з найкрасивіших в світі. І в наших з вами силах поширити їх, розповісти про них всьому. Одягайте свої вишиванки і нехай весь світ побачить, як прекрасна наша Україна і її символи!

Маловідомі факти про вишиванку:

Дослідники вишивки налічують понад 200 старовинних швів на основі 20 технік. Вишивка хрестиком, яку багато хто вважає традиційно українською, прийшла до нас з Європи лише в XIX столітті.

Фрагменти української вишивки використовували багато відомих дизайнерів і будинків моди, серед яких Жан-Поль Готьє, Джон Гальяно, Gucci, Valentino, Dolce & Gabbana. Дизайнер одягу Анастасія Єршова зазначає, що тренд вишиванок в моді - циклічний.

Кілька років тому дизайнер Віта Кін одягла в українські вишиванки багатьох знаменитостей з усього світу: в її сукнях з традиційною вишивкою з’являлися Демі Мур, Діта фон Тіз, Кетрін Зета-Джонс і багато інших.

Після того, як українська вишивка стала з’являтися на одязі відомих людей, вона міцно закріпилася в модні тренди. Зарубіжні дизайнери не тільки робили сорочки та сукні, схожі на традиційні українські елементи, але і без поглиблення в українську культуру шили речі з вишивкою.

Трішки історії:

Міжнародний день вишиванки зародивсь ще у 2006 р. Тоді чернівецькі студенти вирішили разом прийти на пари у вишитих сорочках. Ініціативу студентки Лесі Воронюк спершу підтримали десяток друзів та пару викладачів. А вже наступного року до дня української вишиванки долучились вузи та колективи не лише Чернівців та області, а всієї України. Патріотичне свято охоче підхопила українська діаспора. Зараз всеукраїнський день вишиванки став міжнародним святом, яке відзначають понад 50 країн усього світу.