Ситуація на ринку праці та результати діяльності служби зайнятості Полтавської області у січні-квітні 2020 року

Середа, 20 травня 2020 16:08

У січні-квітні 2020 року кількість роботодавців, які співпрацювали з філіями Полтавського обласного центру зайнятості збільшилася на 6,1% та становила 5,2 тис. одиниць. Зростання відбулося майже в усіх філіях обласного центру зайнятості та Кременчуцькому міськрайонному центрі зайнятості.

Кількість вакансій у базі даних служби зайнятості Полтавської області у січні – квітні 2020 року – 24,5 тис. одиниць.

Чисельність осіб, працевлаштованих за сприяння служби зайнятості Полтавської області, становила 17,1 тисяча осіб. При цьому, 45,2% з них були працевлаштовані оперативно до набуття статусу безробітного.

З числа колишніх безробітних  62% знайшли роботу у сільському, лісовому та рибному господарстві; 9% - у будівництві; 8% - у переробній промисловості; 7% у оптовій і роздрібній торгівлі, ремонті автотранспортних засобів і мотоциклів.

Кількість безробітних, працевлаштованих на нові робочі місця з компенсацією роботодавцю витрат в розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, становила 183 ( 37 осіб, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці та 146 осіб, які працевлаштовані суб’єктами малого підприємства в пріоритетних видах економічної діяльності).

Кількість безробітних, які отримали одноразову виплату допомоги по безробіттю та започаткували власну справу становила 7 осіб.

За сприяння служби зайнятості Полтавської області забезпечена тимчасова зайнятість 2,2 тис. громадян, зокрема 1,4 тис осіб взяли участь у громадських роботах та 737 осіб в інших роботах тимчасового характеру. Найбільш поширені види громадських робіт: екологічний захист навколишнього середовища; інформування населення про субсидії; роботи із соціально вразливими верствами населення, інші роботи; впорядкування місць поховання, меморіалів захисників Вітчизни; благоустрій; будівельні та ремонтні роботи на об’єктах соц. сфери, благоустрій територій  тощо.

Для забезпечення професійно-кваліфікаційного рівня шукачів роботи вимогам роботодавців, у січні-квітні 2020 року за сприяння служби зайнятості Полтавської області 3,9 тис. безробітних проходили професійне навчання. Зокрема, кількість безробітних, які навчалися у центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості становила 2,7 тис. осіб. Найбільш поширеними професіями, які здобули безробітні, є: швачка, офісний службовець (бухгалтерія), касир торговельного залу, електромеханік торговельного та холодильного устаткування, кравець, перукар (перукар - модельєр).

 З метою підвищення якості освітніх послуг, Полтавським центром професійно-технічної освіти державної служби зайнятості впроваджуються елементи дистанційного та дуального навчання.     

 У січні-квітні 2020 року 299 безробітних проходили навчання із застосуванням елементів дистанційного навчання.

Протягом січня-березня 2020 року кількість осіб, залучених до профорієнтаційних послуг, становила 40,1 тис. осіб, у т.ч. 25,9 тис. осіб, які мали статус зареєстрованого безробітного. Також профорієнтаційні послуги отримали  5,9 тис. молодих людей, які навчаються у навчальних закладах різних типів, з них учні загальноосвітніх шкіл становили 5,7 тис. осіб.

В умовах децентралізації надзвичайно важливим є продовження активної співпраці з об’єднаними територіальними громадами. У січні-березні 2020 року послуги регіональної служби зайнятості інформаційно-консультаційного змісту отримали 1,4 тис. мешканців об’єднаних територіальних громад.

Завдяки оперативному працевлаштуванню, кількість безробітних станом на 1 травня 2020 року становила 25,3 тис. осіб.

Станом на 1 травня 2020 року допомогу по безробіттю отримали 21,7 тис. осіб.

Структура зареєстрованих безробітних станом на 1 травня 2020 року.

За статтю: у загальній кількості зареєстрованих безробітних, чоловіки становили – 11,0 тис. осіб (або 44%), жінки – 14,3 тис. осіб (або 56%).

За віковими групами: 29% зареєстрованих безробітних були у віці     до 35 років; 29% - у віці від 35 до 45 років; 42% - у віці понад 45 років.

За освітою: 46% зареєстрованих безробітних мали вищу освіту; 40% – професійно-технічну; 14% – загальну середню освіту.

За видами економічної діяльності: серед зареєстрованих безробітних 20% раніше були зайняті у сільському, лісовому та рибному господарстві; 17% – у оптовій та роздрібній торгівлі; 16% - у переробній промисловості;  11% - у державному управлінні й обороні.

За професійними групами: серед зареєстрованих безробітних переважають робітники з обслуговування, експлуатації устаткування та машин (19%); працівники сфери торгівлі та послуг (18%); представники найпростіших професій (15%); законодавці, вищі державні службовці, керівники (11%).

На 1 травня 2020 року кількість вакансій, заявлених роботодавцями до служби зайнятості Полтавської області становила 2,1 тис. одиниць. Крім того, у базі даних служби зайнятості містилася інформація про 1,7 тис. пропозицій роботи, отриманих з інших джерел.

Середній  розмір заробітної плати у вакансіях становив 6,3 тис. грн.,  що на 468 грн. (8,0%) більше, ніж  на 1 травня 2019 року.

За видами економічної діяльності: більшість вакансій налічується на підприємствах переробної промисловості (25%); сільського, лісового та рибного господарств (17%); на підприємствах охорони здоров’я та наданні соціальної допомоги (13%); торгівлі та ремонту автотранспорту (11%).

За професійними групами: найбільший попит роботодавців спостерігається на кваліфікованих робітників з інструментом (22%); на робітників з обслуговування, експлуатації устаткування та машин (20%); на працівників сфери торгівлі та послуг та на фахівців  по (13%); на найпростіші професії (12%).

Більше аналітичної та статистичної інформації тут: https://pol.dcz.gov.ua/analitics/66 .