28 КВІТНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ОХОРОНИ ПРАЦІ

Понеділок, 27 квітня 2020 14:30

Ідея проведення Всесвітнього дня охорони праці бере початок від Дня пам'яті загиблих працівників, уперше проведеного американськими й канадськими робітниками в 1989 році з метою вшанування пам'яті працівників, загиблих та постраждалих під час виконання службових обов’язків.

За ініціативи Міжнародної організації праці з метою привернення уваги світової спільноти до питань охорони праці та смертності працівників на робочому місці щорічно 28 квітня, починаючи з 2002 року, понад 100 країн світу відзначають Всесвітній день охорони праці. Наша держава підтримала цю ініціативу й відповідно до Указу Президента від 18.08.2006 № 685/2006 28 квітня в Україні було визначено Днем охорони праці.

Щорічне проведення заходів, присвячених Дню охорони праці, формує свідоме ставлення суспільства до культури безпеки праці. У країні, яка впевнено крокує шляхом економічного розвитку, необхідно привертати увагу кожного роботодавця й працівника до необхідності створення безпечних умов праці, профілактики виробничого травматизму та професійних захворювань.

Запорукою успіху в досягненні безпечних умов праці працездатного населення нашої країни є злагоджена співпраця служб охорони праці підприємств, установ, організацій із Фондом соціального страхування України. Така співпраця досягнута між Кременчуцьким відділенням управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області (далі – Кременчуцьке відділення) і службами охорони праці підприємств, установ міста Кременчук та Кременчуцького району.

Одним із індикаторів розвитку суспільства є стан здоров’я населення, зокрема працюючого. За станом здоров’я окремого працівника стоїть якість трудових ресурсів держави і продуктивність праці. Фонд соціального страхування України є надійною підтримкою застрахованих осіб та потерпілих на виробництві, надаючи матеріальне забезпечення, страхові виплати, медичні та соціальні послуги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням.

Одним із завдань Кременчуцького відділення є проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози здоров’ю застрахованих осіб, викликаних умовами праці.

На жаль, на підприємствах, в установах міста Кременчук та Кременчуцького району мають місце випадки недотримання правил безпеки й порушення трудової дисципліни, які призводять до втрати працездатності і трагічних наслідків.

Протягом 2019 року в Кременчуцькому відділенні було зареєстровано 33 нещасних випадки на виробництві, в яких постраждало 35 осіб, у тому числі 4 – із смертельним наслідком. Порушення вимог інструкцій з охорони праці, невиконання посадових обов’язків та особиста необережність працівників призводять не тільки до тимчасової втрати працездатності, а й до встановлення інвалідності на тривалий період життя.

Особи з інвалідністю, що настала внаслідок нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, упродовж усього періоду до відновлення здоров’я отримують за рахунок коштів Фонду санаторно-курортне лікування, лікування в закладах охорони здоров’я, забезпечуються лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами реабілітації, колясками, протезно-ортопедичними виробами, медичним доглядом і побутовим обслуговуванням тощо. Усі послуги, які надаються в повному обсязі Фондом соціального страхування України, покликані допомогти постраждалим відновити своє здоров’я і повернутись до повноцінного життя.

З нагоди Всесвітнього дня охорони праці в Україні традиційно проводяться культурно-просвітницькі заходи, спрямовані на вирішення проблем у сфері охорони праці та створення безпечних умов праці на кожному робочому місці. Вирішення цих проблем насамперед залежить від кожного з нас.

Шукайте нас на Фейсбук.