Основні законопроекти, які ухвалила Верховна Рада

Середа, 11 вересня 2019 09:30

Вчора, 10 вересня у сесійній залі Верховної Ради зареєструвалися 365 народних депутатів.

На порядку денному другої сесії чимало законопроектів, серед найважливіших –– про імпічмент президента, підвищення ефективності досудового слідства стосовно депутатів і корупціонерів, зменшення тиску на бізнес, зміни до Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» тощо.
Основні законопроекти, які ухвалила Верховна Рада:

 

  • Верховна Рада ухвалила за основу і в цілому проект закону №1012 про особливу процедуру усунення Президента України з посади (імпічмент). Документ гарантує депутатам як представникам українсьphoto6034050849401055672.jpgкого народу парламентський контроль за дотриманням главою держави Конституції та законів.

    Нагадаємо, кожен президент України у своїй передвиборчій кампанії обіцяв українцям ухвалити закон про імпічмент. Та щойно влада зосереджувалася в руках новообраного гаранта — ухвалення документу всіляко затягувалося й блокувалося. У підсумку — жодного разу його не вносили на розгляд до сесійної зали. І зрозуміло чому: неймовірні повноваження президента — це гарантований імунітет від будь-якої загрози з боку парламенту чи правоохоронців.

    Натомість Володимир Зеленський не тільки обіцяв закон про імпічмент на виборах, а й подав його до парламенту ще минулого скликання. Однак тоді народні депутати навіть не спромоглися його розглянути.

    Тим часом Президент не тільки не «забув», а й подав закон про імпічмент вдруге: вже на розгляд Верховної Ради ІХ скликання!

photo6033740954625747415.jpg
 
  • Верховна Рада ухвалила за основу проект Закону №1009 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства. Документ як невідкладний на розгляд народних депутатів вніс Президент Володимир Зеленський.

    Законопроект пропонує вилучити певні положення закону, які остаточно скасують депутатську недоторканність. Приміром, слідчий більше не отримуватиме дозвіл у парламенту на проведення обшуків у народного депутата. А НАБУ матиме право прослуховувати корупціонерів. Раніше у правоохоронців таких повноважень не було. Ця недосконалість закону робила слідство малоефективним. Тож казнокради найчастіше залишалися непокараними.

    Крім того, законопроект пропонує вилучити із Кримінального процесуального кодексу так звані «правки Лозового», які ускладнювали досудове розслідування й лише допомагали колишнім «регіоналам» уникнути відповідальності.

    Ще одна важлива зміна – підозрюваним у скоєнні тяжких злочинів судді відмовлятимуть у звільненні під заставу. 

  • Вищий антикорупційний суд України розглядатиме справи лише топ-корупціонерів, які спрямовуватиме НАБУ та САП.photo6036249331490728386.jpg

    Ухвалення за основу проекту закону №1025 про внесення змін до Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» підтримали 345 народних депутатів.

    Відповідні зміни до закону допоможуть розвантажити Антикорупційний суд від дрібних справ. Інакше, вже зовсім скоро до ВАСУ буде передано понад три з половиною тисячі матеріалів, серед них лише 169 — справи Національного антикорупційного бюро, які належать до категорії справ високопосадової корупції.

    Тож запропонований законопроект спрямований на оптимізацію та ефективність роботи суддів, які мають займатися виключно справами, що стосуються великих збитків, завданих державі.