Попит та пропозиція на ринку праці у розрізі професій та видів діяльності

Понеділок, 23 березня 2020 12:57

Протягом січня-лютого 2020 року роботодавці проінформували центри зайнятості про наявність 13,8 тис. вакансій.
За видами економічної діяльності: кожна четверта на підприємствах та установах переробної промисловості; в оптовій та роздрібній торгівлі (17%); на підприємствах сільського, лісового та рибного господарств (15%); у транспорті та складському господарстві (8%).
За професійними групами: найбільший попит роботодавців спостерігається на робітників з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування; на кваліфікованих робітників з інструментом; на працівників сфери торгівлі та послуг; на представників найпростіших професій та на фахівців і професіоналів.
Станом на 1 березня 2020 року у базі даних служби зайнятості Полтавської області налічувалося 3,6 тис. вакансій. Крім того, у базі даних служби зайнятості Полтавської області містилася інформація про 1,8 тисяч пропозицій роботи, отриманих з інших джерел.
У розрізі професій найбільший попит роботодавців спостерігається на кваліфікованих робітників з інструментом (швачки, слюсарі, електрогазозварники електромонтери з ремонту та обслуговування електроустаткування, тощо).
Затребувані робітники з обслуговування устаткування та машин – це тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва, водій автотранспортних засобів, токар, машиніст екскаватора тощо.
Також затребувані працівники сфери послуг (продавці, охоронники, кухарі тощо).
У сільськогосподарському секторі – робітники з комплексного обслуговування сільськогосподарського виробництва,рибалки прибережного лову, тваринники.
Залишається високим попит на професіоналів та фахівців з досвідом роботи – сестер медичних, інспекторів (пенітенціарна система), бухгалтерів, фахівців.
Серед найпростіших професій найбільш затребувані підсобні робітники, вантажники, прибиральники, вантажники, сторожі та двірники.
Середній розмір заробітної плати у вакансіях становив 6,4 тис. грн. (на відповідну дату минулого року – 5,6 тис. грн.), у 74% вакансій розмір заробітної плати – вище мінімальної.

Серед філій обласного центру зайнятості та Кременчуцького міськрайонного центру зайнятості найбільшу заробітну плату пропонували роботодавці Семенівської районної філії - в середньому 9,6 тис. гривень, Глобинської районої філій - в середньому по 8,2 тис. гривень, Горішньоплавнівської міської та Хорольської районної філії - в середньому по 8,0 тис. гривень. В решті філіях обласного центру зайнятості середній розмір оплати праці у вакансіях коливався від 4,9 тис. грн. до 7,5 тис. гривень.
Найвищий розмір оплати праці пропонується у вакансіях для жилувальника м'яса та субпродуктів (17,4 тис. грн.), для готувача фаршу (16,4 тис. грн.), для голови правління, інженера з технічного нагляду, транспортувальника (такелажні роботи(, зуборізальника та токара-карусельника (по 15,0 тис. грн.).
Станом на 1 березня 2020 року кількість зареєстрованих безробітних становила 23,5 тис. осіб.
Всього протягом січня-лютого 2020 року послугами служби зайнятості Полтавської області скористалися 28,9 тис. безробітних громадян.
За видами економічної діяльності, серед безробітних, які мали професійний досвід 39,6% раніше були зайнятий у сільському, лісовому та рибному господарствах; 12,9% - у оптовій та роздрібній торгівлі; 12,7% – у переробній промисловості; 9,0% – у державному управлінні й обороні.
За професійними групами, серед зареєстрованих безробітних переважають робітники з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою устаткування та машин; найпростіші професії та особи без професії; працівники сфери торгівлі та послуг; законодавці, вищі державні службовці, керівники, менеджери (управителі).
Станом на 1 березня 2020 року на одну вакансію в середньому по Полтавській області претендувало 7 безробітних (станом на 1 березня 2019 року – 5 осіб).
Найбільше претендентів на одне вільне робоче місце спостерігалося у фінансовій та страховій діяльності (22 особи), у сільському господарстві, лісовому господарстві та рибному господарстві; у операції з нерухомим майном (по 14 осіб), у державному управлінні й обороні (9 осіб).
За професійними групами, найбільше претендентів на одну вакансію – серед кваліфікованих робітників сільського та лісового господарств (17 осіб), законодавців, вищих державних службовців, керівників, менеджерів (управителів) (13 осіб), найпростіших професій (10 осіб), найменше – серед кваліфікованих робітників з інструментом (3 особи).

Шукайте нас на Фейсбук.