10 запобіжних заходів, які допоможуть захиститися від коронавіруса

Четвер, 19 березня 2020 11:14

Коронавірус продовжує поширюватися по світу, лише за останніми данними МОЗ, наявність вірусу підтверджено у 16 осіб. Вчора ввечері стало відомо про два нових випадка — в Київській та Донецькій областях. Тож, що уникнути зараження, потрібно пам'ятати про правила безпеки.

Ось 10 простих, але дуже важливих запобіжних заходів, яких необхідно дотримуватися при загрозі зараження.

  1. Коли ви виходите з дому, надягайте рукавички або рукавиці. Чи не знімайте їх в метро, ​​автобусах і громадських місцях.
  2. Якщо вам потрібно зняти рукавички, щоб, наприклад, пообідати, не чіпайте руками своє обличчя або очі, навіть якщо щось свербить. Виключайте будь-який контакт рук і голови. І перш ніж знову надіти рукавички, вимийте руки з милом і теплою водою, протираючи кожен палець.
  3. Щодня міняйте рукавички, ретельно їх періть і добре сушіть.
  4. Медична маска погано захищає в приміщенні і практично марна на вулиці. А використання однієї і тієї ж маски день у день і зовсім перетворює її в розсадник бактерій. Не сподівайтеся, що вона вас надійно захищає. Краще уникайте натовпу і не наближайтеся до сторонніх людей на вулиці - дотримуйтеся дистанції не менше півметра. У випадку з близькими і знайомими виключіть рукостискання, обійми і будь-який тісний контакт.
  5. Будинки обов'язково замініть всі рушники у ванній кімнаті і на кухні. Візьміть нові чисті, щоб у кожного члена сім'ї було його персональне рушник. Періть їх два рази в тиждень і добре просушуйте.
  6. Будьте обережні з дверними ручками. Якщо є можливість, то відкривайте і закривайте двері, використовуючи лікті або плечі. Одягайте рукавички, якщо потрібно повернути ручку. Якщо зробили це без рукавичок, обов'язково мийте руки після кожного такого контакту. Також намагайтеся не торкатися сходових перил, робочих столів, чужих гаджетів, іграшок та особистих речей.
  7. Якщо ви ділитеся з кимось їжею, не використовуйте для цього свої особисті столові прилади і посуд. У кожного блюда на столі повинна бути своя вилка або ложка, щоб накладати в тарілку. Є ж кожен повинен своїми персональними приладами. Після їжі ретельно мийте весь посуд. Дітям також варто заборонити пити з чужих чашок.
  8. Не купуйте і не вживайте в їжу сире м'ясо тварин і рибу, поки не стало відомо, який саме вид став джерелом вірусу.
  9. Якщо погода дозволяє, відкривайте будинку вікна, випускаючи повітря. Вірус не може затримуватися в добре провітрюваному приміщенні. Те ж саме проробляти і на роботі.
  1. Якщо вам доводиться доглядати за хворим, носите щільно облягаючий медичну маску - вона повинна бути у кожного в вашому домі, в тому числі і у зараженого. Використовуйте латексні рукавички і одяг з довгими рукавами. Постійно промивайте весь посуд і предмети, з якими контактував хворий. Засоби особистої гігієни після використання повинні упаковуватися в герметичні пластикові пакети, а вже потім забиратися у відро для сміття. Хворого рекомендується ізолювати в окремій кімнаті, яку важливо періодично провітрювати.