Фонд соцстраху обіцяє допомогу з першого дня відсутності на роботі  

Середа, 18 березня 2020 16:25

Виплата допомоги за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової непрацездатності, викликаної карантином, надається з першого дня за весь час відсутності на роботі з цієї причини.

Про це сказала директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Олена Дума на брифінгу у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

 «Нагадую, що якщо тимчасова непрацездатність застрахованої особи викликана карантином, накладеним органами санітарно-епідеміологічної служби, допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Фонду соціального страхування надається з першого дня за весь час відсутності на роботі з цієї причини», - зазначила Дума.

Вона повідомила, що під час карантину діє особливий порядок видачі листків тимчасової непрацездатності, який встановлений порядком отримання документів, що встановлюють тимчасову непрацездатність під час карантину і затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я № 455.

«У такому випадку отримати лікарняний може особа, тимчасово відсторонене від роботи під час карантину, якщо його робота пов'язана з обслуговуванням населення. У разі, якщо ця особа контактувало з інфекційним хворим чи саме є бактеріоносієм, також в разі, коли така особа не може бути переведено на іншу роботу за його згодою, виплачується ФСС листок непрацездатності», - пояснила Дума.

Вона підкреслила, що такий листок непрацездатності видається інфекціоністом або лікуючим лікарем згідно з висновком лікаря-епідеміолога територіальної санітарно-епідеміологічної станції.

У той же час Дума зазначила, що загальні правила оплати лікарняних фондом продовжують діяти на всій території України.

 «Наприклад, в разі захворювання самого застрахованої особи ФСС оплачує листок непрацездатності починаючи з шостого дня і до повного одужання такої особи. У разі захворювання, наприклад, дитини до 14 років, лікарняний отримує один з працюючих батьків і фонд оплачує лікарняний лист починаючи з першого дня до повного одужання, але не більше 14 календарних днів», - нагадала Дума.

За її словами, в ситуації, коли захворіла дитина до 14 років, але знаходиться з одним з його батьків в стаціонарі, такий лікарняний також оплачується ФСС починаючи з першого дня захворювання дитини і за весь час і період перебування його в стаціонарі.

«Якщо взяти за приклад ситуацію, коли хворий один з членів сім'ї, то листок непрацездатності отримує працюючий член сім'ї і отримує виплату лікарняного з Фонду соціального страхування за три календарні дні. У деяких випадках законодавство передбачає до семи календарних днів», - повідомила Дума.