Карантин vs бізнес: як діяти в епоху обмежень

Вівторок, 17 березня 2020 17:07

 

Відповіді на головні питання

11 березня уряд України вийшов на стежку війни з COVID-19 і опублікував програму щодо запобігання поширенню коронавірусу в країні. Заборонили відвідування навчальних закладів; проведення всіх масових заходів, у яких бере участь понад 200 осіб. Це не стосується заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади і органів місцевого самоврядування (парламент на дистанційну роботу не йде). Обмежена кількість пунктів пропуску через державний кордон.

Не залишилася осторонь від того, що відбувається, і столична влада: згідно з розпорядженням КМДА, з 12 по 31 березня в Києві призупинено навчання у вишах, школах, дитячих садах, робота театрів, кінотеатрів, музеїв, розважальних центрів і розважальних зон у ТРЦ, обмежено проведення культурно-масових і спортивних заходів. Під забороною також опинилися всі заходи з кількістю учасників понад 60 осіб. А до менш масштабних заходів запропоновано допускати громадян тільки після перевірки у них температури.

Настільки суворі заходи кардинально змінюють стиль роботи більшості бізнесів по всій країні. Відповідно, у підприємців виникає безліч питань про те, як тепер організовувати свою діяльність, яким чином обґрунтовувати збої в домовленостях з контрагентами і чи варто побоюватися санкцій за невиконання «карантинних» заходів. Mind звернувся з цими питаннями до юристів і публікує їхні відповіді.