Антикризові заходи для підтримки бізнесу через коронавірус

Вівторок, 17 березня 2020 16:31

У Комітеті Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики розробили пакет антикризових заходів, які спрямовані на підтримку бізнесу в період негативного впливу фінансової кризи, викликаного ситуацією з коронавірусів.

Про це розповів глава цього комітету Данило Гетманцев, відповідаючи на питання журналіста. Оскільки 13 березня він розмістив на своїй сторінці в "Фейсбуці" пост з пропозицією до бізнесу і експертам висловлювати свої пропозиції, ми вирішили дізнатись, про успіхи вже зробити, адже з такими законодавчими змінами затягувати не можна.

"Звернувшись до експертному середовищі та вивчивши досвід зарубіжних країн, ми розробили два законопроекти про допомогу бізнесу, - пояснив він. - Вони ще не в остаточній редакції, проте ми вже маємо якесь своє бачення. Ми закінчуємо роботу і вони будуть розглянуті на позачерговому засіданні ВР ".

Основні нововведення, які підготовлені в даний момент:

- Звільнення від будь-якої відповідальності за порушення податкового законодавства протягом двох місяців. Але можливо цей термін буде продовжений.

- Звільнення від сплати ЄСВ всіх самозайнятих осіб терміном на два місяці.

- Заборона на проведення перевірок до 1 липня 2020 року (крім камеральних).

- Декларації фізособам-підприємцям пропонують дозволити подавати до 1 липня 2020 року.

- Звільнення від сплати земельного податку, якщо земля знаходиться під об'єктами, які використовуються при підприємницької діяльності до 31 травня 2020 року.

- Звільнення від податку за нерухомість до 31 травня 2020 роки (тільки в частині комерційної нерухомості). Тобто, якщо, наприклад, у людини магазин, який він змушений закрити на період карантину, він не буде платити податки на землю і нерухомість.

 

- Набуття чинності гучних законів про застосування касових апаратів і програмних РРО для малого бізнесу відкладається на три місяці.

 

- Виплати за вимушений простій співробітникам підприємств звільняються від податку на доходи фізосіб. Йдеться про те, що якщо підприємство зупиняється на період карантину та люди не працюють, то за законом роботодавець все одно повинен платити цей податок. Тому депутати пропонують його скасувати, поки є такі надзвичайні обставини.

 За словами Данила Гетманцева, є ще заходи, які не стосуються податків, і вони обговорюються спільно з парламентським комітетом з питань економічного розвитку. "Я запропонував комерційну плату по орендній нерухомості і по обладнанню нараховувати без урахування прибутку орендодавця, - розповів народний депутат. - Якщо є витрати на утримання, на амортизацію - вони покриваються. Але якщо є прибуток, вона не повинна бути сплачена за цей період. Друге пропозиція - ми визнаємо ситуацію, пов'язану з коронавірусів форс-мажором і звільняємо всіх від цивільно-правової відповідальності (від сплати штрафів пені і т.д.) ".