У Кременчуцькому МРЦЗ пройшов семінар на тему: “Служба зайнятості особам з інвалідністю: зміст прав відповідної категорії громадян”

Вівторок, 18 лютого 2020 16:40

Сьогодні у приміщені Кременчуцького МРЦЗ відбувся семінар із загальних питань зайнятості за участю Місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, начальниці відділу правопросвітництва, Світлани Терещенко. Тема семінару звучить так: “Служба зайнятості особам з інвалідністю: Зміст прав відповідної категорії громадян ”.

Під час заходу фахівець допомоги розповіла присутнім про їх права на працю, які захищені Законом України.

Зокрема, у статті 43 Конституції України визначено, що “кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується”. Таким чином, позбавляти людину її права офіційно працювати та заробляти гроші ніхто не може.

Отже, люди які мають інвалідність теж можуть працювати на легальних засадах в Україні, пояснила Світлана Терещенко.

У ході семінару, дізналися, що в нашій державі закон захищає своїх громадян на працю, а будь-яка дискримінація за ознакою інвалідності — є порушенням.

В Україні існує закон “Про засади запобігання та протидії дискримінації”, який бореться із її проявами й у питаннях зайнятості населення. Тобто, те що людина має інвалідність не може бути приводом для відмови їй у роботі.

Окрім цього, юрист, пояснила що необхідно знати особам відповідної категорії при працевлаштуванні. Які довідки свідчать про інвалідність та про певні обмеження, які має враховувати працедавець, що приймає на роботу таку людину.

Світлана Терещенко, ще раз наголосила, що в Україні кожен бажаючий працювати, має на це право. Розповіла, як громадяни можуть захистити себе, у рамках закону, якщо їм відмовлено у працевлаштуванні з причин наявності інвалідності. Нагадала, що кожен громадянин України може отримати безкоштовну юридичну допомогу у разі, коли його права було порушено, для цього необхідно звернутися до Місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Наприкінці семінару, присутні ставили питання, на які спеціаліст давала відповіді, детально пояснюючи те, що було не зрозумілим.

Шукайте нас на Фейсбук.