Шкода чи користь: що приносить у життя трудоголізм?

Вівторок, 14 січня 2020 12:51

У сучасному світі за високих умов конкуренції на ринку праці, кожен намагається не втратити свого місця під сонцем і працює зі всіх сил. Такі співробітники часто затримуються на роботі, рідко беруть відпустки та залюбки працюватимуть у вихідні. Трудоголіки вигідні керівництву, дратують колег та натикаються на непорозуміння вдома. Але чи насправді надмірна завантаженість роботою корисна для них самих?

Трудоголізм – шкідливий

Психологи вважають, що трудоголізм – це залежність. Такі люди одержимі роботою і відчувають спустошеність та нікчемність, коли не займаються справами. Для трудоголіків у пріоритеті залишається лише одна сфера їх життя, а звільнення прирівнюється до смерті. Якщо ви не уявляєте себе без роботи, любите попрацювати уночі та у свята і занадто відповідальні, то, скоріше за все, у вас проявляються перші симптоми небезпечної хвороби, що може викликати супутні недуги.

Професійне вигорання

Надмірна завантаженість роботою в першу чергу може призвести до професійного вигорання. Людина, яка готова у будь-яку хвилину приступити до роботи, не може без докорів сумління провести лінивий вихідний, дуже швидко перегорає. Тоді ентузіазм змінюється на апатію, бажання виконувати завдання зникає, а врешті-решт ви взагалі можете зрозуміти, що ненавидите свою професію.

Відсутність розвитку

Якщо ви думаєте, що трудоголіки, завдяки своїй праці, досягають кар’єрних вершин, то ви дуже помиляєтеся. Люди, зацикленні на роботі, не думають про власний розвиток та способи добитися підвищення. Вони виконують рутинні завдання і не звертають уваги на навколишній світ. Але часто саме під час спілкування з друзями, відпустки чи заняття спортом приходить у голову геніальна ідея, яка допомагає досягнути вершин. Тому важливо відволікатися від роботи на те, що приносить задоволення, і ваш мозок вас віддячить.

Зниження продуктивності

Через постійні перепрацювання та відсутність нормального відпочинку рівень продуктивності трудоголіків поступово наближується до нуля. Вони не можуть змусити себе виконувати свою роботу та не мають сили на домашні справи. Наслідками цього можуть бути негативні емоції, постійне відчуття тривоги та перебування у стані стресу.

Проблеми зі здоров’ям

Трудоголізм може стати причиною інсультів та інфарктів, що обумовлено напруженим графіком, невмінням відпочивати та ігноруванням дрібних симптомів. Дослідження вчених свідчать, що трудоголіки піддаються ризику захворювання на алкоголізм на 11% більше, ніж працівники, які не перевантажують себе роботою. Люди, що приділяють роботі понад 11 годин в день, також більш схильні до депресій. Через нестачу сну у трудоголіків падають захисні функції організму, тому вони ще й більш вразливі до банальних вірусних інфекцій.

Не все так погано

На захист трудоголіків стали французькі вчені, які визначили, що занадто працьовита людина від завантаженості роботою отримує користь для себе, своєї родини та суспільства. Вони переконані, що трудоголіки насправді не залежні від роботи, а отримують від неї задоволення, працьовиті люди енергійні та мобільні, а їх самооцінка формується від професійних успіхів.

Довго та щасливо

Учені з Каліфорнійського університету встановили, що тривалість життя людей, що багато часу присвячують своїй роботі, на 4 роки більша, ніж у їх не надто працьовитих колег. До того ж трудоголіки частіше почувають себе щасливими через те, що багато часу приділяють улюбленій роботі, зацікавлені у виконанні важких завдань та вмотивовані на досягнення успіху. Але тут є маленька помітка: такого ефекту вдається досягнути лише тим трудоголікам, які люблять свою роботу.

Підсумуємо, що лише вам визначати, скільки часу присвячувати роботі. Але не забувайте про важливість відпочинку та гармонійного існування різних сфер вашого життя. Лише той, хто вміє гарно відпочивати, показує високі результати на роботі.