ТОП-5 найкращих професій для екстраверта та інтроверта

П'ятниця, 08 листопада 2019 12:53

Часом, ми не можемо досягти значних успіхів у кар’єрі та починаємо сумніватися у своїй професійній цінності. Проте дуже часто ми просто погано знаємо самих себе, свої сильні та слабкі сторони. Від цього страждає наша самооцінка, і до того ж нам складно зрозуміти, у якому саме виді діяльності ми зможемо бути максимально ефективними та успішними.

Існує багато класифікацій видів темпераменту та психотипу, проте одна з найвідоміших – це поділ людей на екстравертів та інтровертів. Коротко кажучи, екстраверти – це люди, що найкраще працюють у середовищі інших людей. Вони говіркі, потребують постійного спілкування і від нього «заряджаються», люблять знаходитися у центрі уваги. Інтроверти ж навпаки – спрямовані у себе, не виносять активного, постійного спілкування з великою кількістю людей, потребують усамітнення, мовчазні.

Більшість людей мають змішаний темперамент, проте щось у ньому все ж переважає. Дехто може вважати, що екстраверти – яскраві, гучні і помітні – це і є успішні люди, проте уявіть світ, в якому всі намагаються привернути до себе увагу, нетерпляче чекають, поки ви закінчите говорити, щоб зробити ремарку, та не виносять монотонної праці!

Тож, ми склали список професій, які якнайкраще пасують одному чи іншому типу, аби ви переконалися, що суспільство – на диво збалансована система, і кожен психотип у ньому – необхідний елемент.

The Point розповідає про ТОП-5 найкращих професій для екстраверта та інтроверта

Професійні тенденції, характерні для інтровертів:

  • надають перевагу самостійній роботі, а не роботі у групі
  • полюбляють тихі місця для спокійної роботи більш за гамірні, людні та відкриті простори
  • їм найкраще вдається розвити навичку активного слухання
  • найкраще зосереджуються на одному проекті та одній справі у заданий відрізок часу
  • полюбляють особисту взаємодію, не люблять публічні виступи
  • не люблять ризикувати, до рішень підходять дуже продумано та зважено

Професійні тенденції, що характерні для екстравертів:

  • обожнюють роботу в колективі, сумують і нудяться на самоті
  • креативні у взаємодії з людьми
  • найкращі оратори
  • їм комфортно приймати участь у декількох проектах водночас.
  • ризики їх «драйвують»

П’ять найкращих професій для інтровертів

  1. Бухгалтер, фінансовий аналітик

Контроль та керування фінансовими операціями, включаючи аналіз даних, створення фінансових звітів та розробку організаційної облікової політики. Робота з цифрами.

  1. Програміст, працівник сфери ІТ

Написання коду, програмування, розробка системного, програмного та апаратного забезпечення, його оновлення. Керування безпекою та забезпечення функціонування інформаційних систем організації.

  1. Науковий співробітник

Розробка та виконання лабораторних тестів та експериментів, підбиття підсумків та аналіз даних для визначення результатів. Науковий співробітник може працювати в уряді, навчальних закладах, екологічних організаціях або від імені некомерційної компанії.

  1. Представник технічних спеціальностей – інженер, механік, столяр і т.д.

Такий вид робіт передбачає діяльність, спрямовану на предмет, а не на людину, потребує вміння зосереджуватися, системного, аналітичного мислення та бажання працювати самотужки. Також не зайвим тут буде здоровий перфекціонізм, який частіше за все притаманний саме інтровертам.

  1. Ветеринар

Ще одна чудова альтернатива для «любителів» людей та спілкування!

П’ять професій для екстравертів

  1. Менеджер з продажу

Налагодження контакту з клієнтами, переконання, входження у довіру, вміння презентувати продукт, зав’язування контактів та їх підтримка.

  1. PR-менеджер

Представлення інтересів компанії у ЗМІ, репрезентація установи, відповідальність за зовнішню комунікацію, організація зустрічей та прес-конференцій.

  1. Психолог

Для такого виду діяльності необхідний високий рівень емпатії, любов до людей та спілкування. До обов’язків психолога входить лікування психо-емоційного стану людини за допомогою ефективного спілкування з нею, тож закоренілому інтроверту ця робота вдаватиметься складно.

  1. HR

Спеціаліст з людських ресурсів відбирає персонал для роботи у компанії, постійно має справу з працівниками штату, аналізує колектив та шляхи оптимізації його роботи. Спілкування – його головний інструмент.

  1. Адвокат

Така робота передбачає публічні виступи, представлення інтересів клієнта у суді, пошук шляхів вирішення його проблем із законом та захист інтересів. Тож для того, аби досягти успіху, необхідно мати бажання перебувати у центрі уваги, вміти та любити спілкуватися та налагоджувати довірчі стосунки, мати неабиякі ораторські здібності.

Де б ви не працювали – пам’ятайте, що більшість навичок можна і потрібно розвивати, особливо якщо ви цікавитеся якоюсь конкретною професією, проте головне – перебувати в тісному контакті з собою та відчувати, до чого у вас лежить душа (психотип).

Підписуйтесь також на нашу сторінку у "Фейсбук" - https://www.facebook.com/KremenMRCZ/