Призупинення дії трудового договору: чи можна виконувати іншу роботу

Середа, 18 травня 2022 08:18

Під час війни в Україні може бути застосована нова кадрова процедура — призупинення трудових відносин. Дію трудового договору можна призупинити у зв’язку з військовою агресією проти України, що унеможливлює надання та виконання роботи відповідно до ч. 1 ст. 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX (далі — Закон № 2136).

Основне про призупинення дії трудового договору

За роз’ясненням Координаційного центру з надання правової допомоги, головне, що варто розуміти як роботодавцю, так і працівнику, призупинення — це не звільнення. Призупинення дії трудового договору не припиняє трудових відносин. Головною умовою для призупинення дії трудового договору є абсолютна неможливість роботодавця надати роботу, а працівника — виконувати її.

Про призупинення дії трудового договору роботодавець і працівник за можливості повідомляють один одного будь-яким доступним способом (ч. 2 ст. 13 Закону № 2136).

Особливості табельного обліку й оплати праці

Оскільки трудові відносини не припиняються, підприємство зобов’язано вести табель обліку використання робочого часу за вашим прізвищем і посадою. Роботодавець не виплачує вам заробітної плати під час призупинення, але бухгалтер фіксує суму зарплати, яку працівник не отримав за час, коли трудові відносини призупинили, а також суми ЄСВ, які мав би сплатити роботодавець.

Ви маєте право отримати кошти за час призупинення трудових відносин після нашої перемоги. Верховна Рада поклала на державу, що здійснює військову агресію проти України, обов’язок відшкодувати у повному обсязі зарплату, гарантійні та компенсаційні виплати працівникам за час призупинення дії трудового договору (ч. 3 ст. 13 Закону № 2136).

Призупинення чи відпустка без збереження зарплати?

Призупинення трудового договору — це альтернатива відпустці без збереження зарплати, адже за час призупинення працівник отримає кошти після перемоги, а в разі відпустки без збереження заробітної плати — не отримує нічого.

Чи можна працювати під час призупинення?

Працевлаштування під час призупинення трудових відносин на основному підприємстві можливе. Згода роботодавця не потрібна. Обов’язок працівника — повідомити нового роботодавця про наявне основне місце роботи та укладення трудового договору тимчасово на час до скасування воєнного стану.

Що зі страховим стажем?

Станом на день надання консультації підстав для зарахування цього періоду до страхового стажу немає. Зміни до ст. 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV не внесені.