Зі святкування у роботу: як повернутися в будні без зайвого стресу

П'ятниця, 14 січня 2022 13:48

Понеділок – день важкий, бо доводиться повертатися до роботи після вихідних. Перший робочий день 2022 хоч і не в понеділок, але від того не став менш важким, скоріше навпаки. Адже окрім насолоди від відпочинку і небажання від неї відмовитися, додаються наслідки від переїдання та збитого режиму. То як же повернутися до роботи після новорічних свят без надмірного стресу, а може навіть із задоволенням? Зібрали всі найголовніші поради в одному матеріалі.

Сон

Швидше за все під час новорічних святкувань у вас збився режим і вставати на роботу рано-вранці зараз важче, ніж будь-коли. Тому перше, що вам потрібно зробити, аби повернення на роботу стало комфортнішим, – налагодити здоровий сон. Пам’ятайте про норму в 8 годин сну, щоб вранці ви почувалися повними сил. Лягайте спати раніше, ніж це було у вихідні, та з порожнім шлунком – так організм відновиться краще і робочий ранок буде вже не таким важким.

Харчування

Перш за все не сваріть себе за погрішності у харчуванні в новорічну ніч. Адже доведено, що ті, хто звинувачують себе за переїдання в результаті з’їдають більше та швидше набирають вагу, ніж ті, хто пробачає собі хвилинні слабості. Після свят також не потрібно голодувати, бо є всі шанси у єдиний прийом їжі зірватися і з’їсти всі салати. Їжте більше фруктів та горіхів, вони допоможуть отримати енергію, а ось від солодощів у цей період краще відмовитися, щоб випадково не заснути після обіду.

План

Складіть план того, що ви маєте зробити у перші дні нового року. Хай це будуть невеликі завдання, а декілька невеличких, які ви зазвичай виконуєте із задоволенням. До того ж план позбавить вас від лавини завдань, яка накриває відразу після повернення із затяжних вихідних, з якої ви не знаєте як вибратися і за що хапатися у першу чергу.

Спорт

Допомагає тримати себе у тонусі та дає прилив енергії фізична активність. Ідеально, якщо ви не будете лежати на дивані всі вихідні, а розбавите застілля спортивними заняттями. Це можуть бути не лише вправи у спортзалі, активності додасть і прогулянка новорічними локаціями міста, і катання на ковзанах, лижах чи санях – взимку можна насолоджуватися фізичними вправами, аби лише цьому сприяла погода. Якщо новорічні вихідні ви провели пасивно і вже почали винуватити себе, є всі шанси бути більш спортивним на Різдво. Адже там на нас також чекають затяжні вихідні, які супроводжуються надмірним часом за столом.

Чітко визначений робочий час

Якщо у вас є звичка затримуватися на роботі, то після тривалих вихідних від неї потрібно відмовитися, щоб не нашкодити продуктивності та здоров’ю в цілому. Усі справи зробити в перший робочий день року все одно не вийде, а от отримати хронічну втому, яка буде переслідувати вас ще тривалий час – дуже легко. Якщо ви фрілансер, то краще у перші дні після тривалого відпочинку зменшити свій робочий час на годину-дві.

Час для насолод

Якщо у вихідні ви читали книгу або каталися на ковзанах і отримували від цього шалене задоволення, то постарайтеся знайти час для улюблених занять і в будні також. Дуже важливо виділяти час серед робочих та домашніх клопотів для приємних справ, а не відкладати їх до наступних вихідних. Тоді й будні будуть здаватися не такими важкими, а стануть набагато приємнішими.

Задоволення від роботи

Згадайте, за що вам подобається ваша робота. Коли повністю відсутня мотивація до роботи і ви ловите себе на думці, що було б добре ніколи не працювати, то постарайтеся зосередитися на позитивних моментах. Адже працювати все одно рано чи пізно доведеться. Тож згадайте про приємні бонуси роботи, що приносило вам радість в офісі чи як ви отримували похвалу.

Як би не пройшли ваші новорічні вихідні, намагайтеся зробити своє повернення на роботу не менш приємним. Адже попереду ще цілий рік, який краще провести без вигорання.