Нова професія – патронатний вихователь

П'ятниця, 14 січня 2022 13:46

У службі зайнятості Полтавщини  пройшли цикли тренінгів  за темою патронатного виховання.

Патронат над дитиною - нова послуга для України. Патронатний вихователь це - людина, яка робить благородну справу, допомагає дітям подолати життєві проблеми. Водночас це нова, шанована в суспільстві професія, що дозволяє, залишаючись вдома, працювати й отримувати заробітну плату від держави за надані соціальні послуги. 

Служба зайнятості роз'яснює безробітним, як стати патронатними вихователями. 

Так, фахівці Кременчуцького міськрайонного центру зайнятості нещодавно пройшли навчання за темою послуги патронатного виховання як однієї з форм зайнятості.   

Що ж таке патронат над дитиною? Це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками, складних життєвих обставин.

Пошук і відбір кандидатів у патронатні вихователі здійснює служба у справах дітей у співпраці з центром надання соціальних послуг, центром соціальних служб або фахівцем із соціальної роботи, а також центром зайнятості.

Бажаючих шукають через інформаційні кампанії, співбесіди і консультації  з особами, які виявили бажання виконувати обов’язки патронатного вихователя, зокрема з числа безробітних.

Спеціалісти центру зайнятості мають інформувати шукачів роботи  про такий вид зайнятості як патронатне виховання.

Зокрема, пояснювати, хто може бути кандидатами у патронатні вихователі, куди і які подавати документи, що саме такий фахівець  зобов’язаний забезпечити для дитини тощо.

Тож фахівці служби зайнятості вивчили інформацію щодо нової професії - патронатного виховання і нового виду соціальної послуги - патронату над дитиною - щоб вміти фахово пояснити про такий вид зайнятості безробітним. 

 ***  

Для клієнтів служби зайнятості тематичні вебінари проводили спільно із соціальними партнерами.

Зокрема, до спілкування з безробітними, які перебувають на обліку в Семенівській районній районної філії Полтавського обласного центру зайнятості, на платформі ZOOM долучилися  представник служби у справах дітей Оболонської територіальної громади Роман Чорнобай і керівник відділу «Семенівське бюро правової допомоги» Тетяна Новобранець. 

Безробітним детально розповіли про можливості надання послуг патронатного виховання. Присутні отримали інформацію:

-  що таке патронат, патронатний вихователь, патронатна сім’я;

- хто може бути патронатним вихователем;

- який порядок створення патронатної сім’ї (проходження навчання кандидатів у патронатні вихователі, укладення договору про патронат над дитиною, оплата послуг зі здійснення патронату тощо);

- обов’язки патронатного вихователя тощо.

***

У Решетилівській районній філіії Полтавського обласного центру зайнятості для клієнтів організували вебінар на тему «Що таке патронатна сім’я та як стати патронатним вихователем?».  

Профконсультант Юлія Джос  поінформувала  про можливість патронатного виховання дітей як варіант офіційної роботи. З шукачами роботи поспілкувалася начальник служби у справах дітей виконавчого комітету Решетилівської міської ради Юлія Гмиря.

Тож патронатним вихователем може бути повнолітній громадянин України, який має досвід у вихованні дитини й відповідні житлові умови для надання послуг з догляду в своєму домі. Патронат є альтернативою інтернатам, дитбудинкам і притулкам. Це шанс з одного боку, допомогти дітям, а з іншого - вирішити проблему  свого  працевлаштування з достойною грошовою винагородою.

Детальніше тут:  Оплата послуг патронатного вихователя — WikiLegalAid