Ризики та наслідки незадекларованої праці 

Середа, 12 січня 2022 09:02
 
Незадекларована праця – це законна оплачувана діяльність, яка повністю або частково не оформлена відповідно до вимог законодавства. ЇЇ також називають неформальною, неофіційною, незареєстрованою, тіньовою, прихованою зайнятістю.
 
Ризики для роботодавців
 
Кримінальна відповідальність.
 
Штраф у розмірі від двох тисяч до трьох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 34000 до 51000грн) або позбавлення права обіймати посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
 
Фінансова відповідальність.
 
Штраф у розмірі 30 мінімальних заробітних плат (150 000 грн) за кожного працівника, який фактично допущений до роботи без оформлення трудового договору або оформлений на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час,установлений на підприємстві,та якщо заробітну плату виплачено без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків («у конверті»)
 
Наслідки незадекларованої праці 
 
Для працівника
 
Погані умови праці
 
Відсутність компенсації у разі хвороби чи нещасного випадку
 
Відсутність соціальних гарантій (відпустка,можливість навчатися,нормований робочий день)
 
Несплата страхових внесків – відсутність страхового стажу
 
Для роботодавця
 
 Недобросовісна конкуренція на ринку
 
 Низька продуктивність праці
 
Плинність кадрів
 
 Штрафи
 
 Для держави
 
Скорочення надходжень до держбюджету
 
 Нестача коштів
 
 Зменшення іноземних інвестицій
 
 Необхідність підвищення податків
 
Крім різних видів відповідальності,передбачених законодавством за використання незадекларованої праці, роботодавця може спіткати ще одна небезпека-судовий спір із працівниками, які не були оформлені офіційно. Тоді потрібно буде не тільки сплатити штраф,а й повторно виплатити заробітну плату за весь відпрацьований період. Але вже офіційно.