Підготовка до Круглого столу між професійними закладами освіти, роботодавцями та Центром зайнятості

Понеділок, 06 грудня 2021 12:54

Минулої п’ятниці, 3 грудня, на базі Кременчуцького Вищого професійного училища №7 відбувся Круглий стіл за участю директорів професійних закладів освіти.

Зокрема, в роботі зустрічі взяли участь: директор Кременчуцького міськрайонного центру зайнятості Віктор Калашник, виконавчий директор громадської організації роботодавців «Кременчуцька міська організація роботодавців» Володимир Коваленко, директор ВПУ №7 Микола Несен, директор РЦ ПТО №1 Валентина Крутько, директор ПТУ №26 Євгеній Жаров, директор Вищого професійного гірничо-будівельного училища Василь Сулима, секретар коледжу Кременчуцького національного університету ім. Михайла Остроградського Олена Лисенко, а також директор Політехнічного коледжу Кременчуцького національного університету ім. Михайла Остроградського Наталія Дзина.

Микола Несен зазначив, що 6 грудня під час наради у Кременчуцькому центрі зайнятості було започатковане проведення Круглих столів спільно з роботодавцями регіону, центром зайнятості, і навчальними закладами. Такі зустрічі будуть проходити, як на базі начальних закладів, так і підприємств міста.

«Ми прийняли рішення проводити такі заходи  із залученням роботодавців регіону, навчальних закладів освіти, соціальних партнерів, громадських організацій тощо, не рідше, ніж один раз у квартал. Адже, ми сподіваємося, що така ініціатива допоможе покращити ситуацію щодо вирішення питань зайнятості в Кременчуцькому регіоні. До того ж роботодавці нададуть інформацію, яких саме робітників вони потребують, аби  професійні навчальні заклади мали змогу їх підготувати, тим самим забезпечивши випускників роботою. Говорячи простими словами: ми показуємо себе, підприємство – себе. Роботодавці говорять, які у них вимоги до навчальних закладів, а ми говоримо, які маємо до них, що вони пропонують студентам, як підготувати цього спеціаліста», - розповів Несен.  

Володимир Коваленко відзначив, що проблема зайнятості на даний час є неабияк актуальною серед студентів, які закінчують професійні навчальні заклади.

«Студенти закінчують навчання, і стикаються із проблемою безробіття. Виходить, що вони здобули професію, а роботодавці не бажають їх брати на роботу без досвіду. І що ми маємо в результаті? Вони спробують один раз, другий, отримають відмову і все. Більшість із них їде за кордон, а ми втрачаємо кадри. Тому, під час таких заходів професійні навчальні заклади зможуть дійти до якихось спільних домовленостей з роботодавцями. Це реальний шанс допомогти випускникам із працевлаштуванням у межах нашого міста, а роботодавців забезпечити професійними кадрами», - сказав він.

Зокрема, директори професійних закладів навчання підготують інформацію щодо того, скільки студентів і за якими професіями перебувають на навчанні, скільки чоловік випускається у результаті тощо.

У свою чергу Віктор Калашник підкреслив, що центр зайнятості зі свого боку під час Круглих столів надасть усю необхідну інформацію щодо ринку праці, зокрема, які професії є найбільш затребуваними серед роботодавців, а які користуються найменшим попитом. А також презентує послуги державної служби зайнятості, які надаються роботодавцям, навчальним закладам освіти та населенню.

«Центр зайнятості виступить, так би мовити, у ролі посередника у таких заходах, і зробить все від себе можливе, аби надати відповідну допомогу. Ми у першу чергу зацікавлені у працевлаштуванні громадян, зокрема, студентів», - підкреслив директор Кременчуцького МРЦЗ.

За підсумками зустрічі учасникам були надані відповідні доручення та рекомендації щодо механізму та плану проведення заходу.