Як знайти першу роботу

Понеділок, 06 грудня 2021 12:25

Це запитання ставить перед собою  кожний випускник вишу, коледжу, технікуму або училища. Пошук першої роботи є захоплюючим і хвилюючим процесом. 

Реально оцініть свої можливості, таланти і навички. Багато роботодавців шукають фахівців, які вже мають якийсь досвід роботи. Тому не треба боятися, якщо перше робоче місце буде на найнижчому щаблі кар'єрних сходів з невисокою оплатою праці.

Проте, не варто себе недооцінювати та дозволяти недосвідченості перешкоджати починанням. 

Не менш важливим моментом є чітке усвідомлення та розуміння конкретної галузі, сфери діяльності, організації, в якій хотіли б працювати. 

Ознайомити з практичною стороною професії допоможе проходження практики. Організації та підприємства, де випускники проходять практику, теж можуть стати місцем першої роботи. Відповідальний підхід до практики дасть можливість виявити свої якості, одержати невеликий досвід і, можливо, одержати позитивні рекомендації, які допоможуть знайти першу роботу в іншому місці.

Вивчіть вимоги, які висувають роботодавці до кандидатів з вашої спеціальності. Для цього приблизно протягом півроку до початку пошуків роботи варто переглядати відкриті вакансії. Можливо, для того, щоб знайти першу роботу вам буде потрібно здобути додаткові навички, і на це у вас буде час. 

Зберіть всі необхідні документи: дипломи, грамоти, сертифікати, свідоцтва, які у вас є.

Підготуйте і відправте резюме.

У резюме коротко вкажіть свої якості, навички, освіту, навчальний заклад. Не акцентуйте на відсутності досвіду. Адже участь у студентських заходах, дослідженнях, виробнича практика, літні стажування, дипломна робота - це вже невеликий досвід, вартий того, щоб прикрасити ваше резюме і створити сприятливе враження на потенційного роботодавця, щоб не тільки знайти підходящу вакансію, але й отримати роботу.  Дуже важливо скласти резюме грамотно і лаконічно. Воно має бути об'єктивним, тобто не треда придумувати в 20 років, що у вас 6-річний досвід роботи. Використовуються зараз, крім звичайних, ще й графічні, відеорезюме, резюме з фото. Відео і текст не повинні бути довгими. 

Підкресліть свою зацікавленість саме у цій роботі і цій вакансії. 

Цілеспрямованість, бажання та ретельна підготовка обов'язково допоможуть вам знайти першу роботуі проявити себе якнайкраще. 

Ось ще декілька порад. 

Якщо з першого разу не пощастило - не засмучуйтесь, шукайте інші вакансії, розсилайте резюме, погоджуйтесь на співбесіди. 

Спробуйте попрацювати чи підробляти по своїй спеціальності ще під час навчання. 

У багатьох навчальних закладах є підрозділи, які допомагають у працевлаштуванні випускників - не соромтеся звернутися туди, навчаючись на старших курсах. 

На співбесідах підкреслюйте свою відкритість, енергійність, готовність вчитися. 

Складіть список своїх вмінь і навичок. 

Визначтеся зі сферою, де хотіли б працювати. Легше буде отримати першу роботу в тому сегменті, які вже знаєш, це зекономить час на “розвідку” нового ринку. Спочатку можна спробувати знайти роботу в тих компаніях, діяльність яких пов'язана з темою вашої практики чи дипломної роботи.

Проаналізуйте ринок праці, відвідайте сайти пошуку роботи, великих компаній та організацій, де виставляються вакансії, зіставте пропозиції зі своїми можливостями і вміннями, щоб знати, які компанії шукають нових співробітників, на які посади і з якою зарплатнею. 

Пам'ятайте - пошук роботи процес двостороннй: ви шукаєте перше робоче місце, і компанії теж зацікавлені в молодих кадрах. 

Головне - не сидіти, склавши руки, а діяти. Бажаємо успіхів у пошуку першої роботи, а служба зайнятості за потреби готова прийти на допомогу.