Ризики нелегальної трудової міграції

Вівторок, 21 вересня 2021 13:14
У вівторок, 21 вересня, спеціалісти відділу активної підтримки Кременчуцького міськрайонного центру зайнятості спільно з начальником відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Світланою Терещенко провели групову консультацію для безробітних на тему «Ризики нелегальної трудової міграції».
 
З початком сезонних робіт почали виявляти випадки торгівлі людьми в Україні, через що дане питання стало неабияк актуальним. До того ж проблема торгівлі людьми є найбільш актуальною в сучасному світі - жертвами різних форм рабства в щорічно стають мільйони людей.
 
Саме тому, щоб застерегти від нелегальної трудової міграції та донести її ризики, на групову консультацію і завітала Світлана Терещенко.
 
Зокрема, правозахисниця нагадала клієнтам про правила легального працевлаштування та назвала причини, які змушують шукати роботу за кордоном або в різних регіонах своєї країни.
Так, важливими факторами, що сприяють торгівлі людьми, є відсутність достовірної інформації про можливості працевлаштування, незнання своїх прав, поширення стереотипів і т. ін.
Світлана Терещенко  звернула увагу на тому, що торгівля людьми є глобальним злочинним бізнесом, сучасною формою рабства, що грубо порушує права людини. Ця діяльність є найшвидше зростаючою кримінальною діяльністю у світі та є третьою за прибутковістю після продажу наркотиків та зброї. Серед рейтингу країн, які забезпечують протидію торгівлі людьми, Україна залишається у Другій Групі, що є непоганим показником для нашої країни.
 
Відповідно до Закону України «Про протидію торгівлі людьми», особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, має право звернутися до місцевої державної адміністрації із заявою про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, та до органів Нацполіції щодо захисту прав і свобод.
 
До форм торгівлі людьми відносяться: трудова експлуатація, сексуальна експлуатація, втягнення у злочинну діяльність, торгівля органами, примусове жебрацтво, залучення в боргову кабалу, усиновлення чи удочеріння в комерційних цілях, використання у збройних конфліктах.
 
Наприкінці заходу, правозахисниця нагадала інформацію щодо роботи та послуг Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та відповіла на запитання присутніх.