8 вересня - Стрітення Володимирської (Вишгородської) ікони Божої матері та День пам'яті мучеників Адріана і Наталії

Середа, 08 вересня 2021 08:47
Колектив Кременчуцького МРЦЗ бажає всім миру, спокою, взаєморозуміння і душевної рівноваги, гармонії і стійкості духу!
 
Історія свята стрітення Володимирської ікони Божої матері
Володимирська ікона – це найбільш ранній образ Богородиці з ще малим Ісусом на руках. Ікона написана євангелістом Лукою ще за земного життя Ісуса та Богородиці. До України-Руси вона потрапила в ХІІ столітті в подарунок Мстиславу Володимировичу від Константинопольського Патріарха в жіночий монастир, що під Києвом, проте згодом ікону перевезли до Володимира.
 
Цю ікону вважають берегинею держави від ворогів, а також вагітних жінок, мам, сімей. Вважають, що саме вона деколи оберігала від монголо-татарських навал своєю магічною силою. Також кажуть, що існують випадки, коли Володимирська ікола чудесно зцілила прихожан від багатьох недуг. Сьогодні прийнято молитись на цю ікону: щоб допомогла прийняти важливе рішення, наставила на істинний шлях, позбавити гріхів тощо.
 
День пам'яті мучеників Адріана і Наталії
На зображенні може бути: 2 людини
 
Молоді люди були подружньою парою, шлюб їх тривав всього один рік. Жили при імператорі Максиміліані, який часто влаштовував гоніння на християн. Через доноси тоді заарештували кілька віруючих і привели в судову палату. Адріан був начальником і запитав, чому християни вірять у свого Бога. Православні відповіли, що йому ніколи не зрозуміти цього. Тоді Адріан попросив, щоб його забрали разом з іншими людьми, так як він теж християнин.
 
Наталія, дружина його, зраділа, коли дізналася про це, так як теж була християнкою. Цар просив Адріана напоумитися, але той відмовлявся. Тоді його разом з іншими мучениками довго катували, але всі вони стійко винесли страждання заради Христа. Наталія на пам'ять забрала собі руку чоловіка і довго зберігала її.
 
Пізніше втекла до Візантії, щоб не виходити заміж за язичника. Одного разу уві сні їй з'явився Адріан і сказав, що скоро вони будуть разом. Того ж дня Наталія померла.