Як налаштуватися на роботу, поки всі відпочивають

Четвер, 26 серпня 2021 09:10

Поки колеги один за одним йдуть у відпустки та постять світлини з відпочинку, є ті, хто про літній відпочинок з тих чи інших причин можуть тільки мріяти (вже були у відпустці або планують піти пізніше). Як налаштуватися на продуктивну роботу тим, хто в літній період змушений працювати в офісі чи на виробництві. Пропонуємо поради, які допоможуть створити робочий настрій за відсутності колег.

Скористайтеся шансом

Поки більшість співробітників різних компаній відпочивають, у вас є час обійти конкурентів або зробити все для того, щоб проявити себе у компанії, в якій працюєте зараз. Деякі працівники вважають, що розпочинати серйозні проєкти краще восени, але влітку також можна активно працювати: відвідувати івенти, встановлювати ділові зв’язки, заводити нові знайомства. Все це можна робити на релаксі, нікуди не поспішаючи. У перспективі це може допомогти у вашому кар’єрному зростанні.

Ходіть на співбесіди

Якщо ви задумуєтеся над тим, щоб змінити місце роботи, літо – чудовий шанс. Напливу кандидатів не так багато, отже – конкурентів менше. Зробіть крок назустріч роботі своєї мрії: розгляньте аналогічні вакансії або спробуйте себе в новій професії.

Не виконуйте чужу роботу

Деякі колеги можуть скористатися тим, що ви знаходитеся в офісі та періодично просити виконати за них деякі завдання. Тому варто перед відпусткою колег обговорити можливість вашої допомоги. Якщо ви повністю берете на себе обов’язки колеги, справедливо, що вам заплатять за додаткову роботу, керівник повинен це узгодити з вами. Якщо ж ні – розриватися не варто. Звісно, допомагати потрібно один одному, в окремих випадках ви дійсно можете виручити колегу, але не протягом всієї його відпустки.

Зробіть частину робочих завдань наперед

Спробуйте виконати деякі робочі завдання наперед, якщо є час. Так, якщо вдасться це зробити, з почуттям виконаного обов’язку відпочиватимете, а коли повернетеся з відпустки, на вас не звалиться купа справ, ви легко увійдете у робочий режим.

Сам собі господар

Якщо залишилися в кабінеті наодинці, створіть максимально комфортну для себе атмосферу. Протягом принаймні 2-х тижнів можете слухати фоном музику під час роботи (якщо вам це не заважає), вмикати/вимикати кондиціонер тоді, коли саме вам цього хочеться, переставити робочий стіл у місце, яке вам подобається. Так почуватимете себе впевненіше та розкутіше.

Наведіть лад на робочому столі

Часто на це не вистачає часу під час активної роботи, а залишатися після робочого дня не хочеться. Розберіть папери та викиньте непотрібні, очистьте комп’ютер/ноутбук, видаліть зайві файли/папки, якщо потрібно, зверніться до спеціаліста (в разі неполадок). Поки ваш ПК ремонтуватимуть, ви можете попрацювати на комп’ютері когось з колег (попередньо про це попередивши та отримавши дозвіл).

Очистьте електронну пошту

Впорядкуйте листи: кожному, без сумніву, на e-mail надходить багато листів, серед потрібних часто можна знайти спам. Відсортуйте листи за темами або важливістю та видаліть непотрібні. Це допоможе не відволікатися та не пропустити важливі листи.

Плануйте відпочинок та створіть літній настрій

Приходьте на роботу влітку з позитивним настроєм. Одягайтеся яскраво, приносьте на роботу квіти. Уявляйте, як вже зовсім скоро підете у відпустку. Після роботи, якщо є така можливість, проводьте час на вулиці, ходіть більше пішки (скажімо, йдіть додому пішки після роботи), гуляйте в парку. Це допоможе зняти втому та відволіче від думок про роботу.

Насолоджуйтесь моментом

Плануючи майбутню відпустку важливо не пропустити яскраві літні моменти тут і зараз. Якщо підете у відпустку у вересні, це не означає, що варто пропускати пляжний сезон у місті. На вихідних можна поїхати на річку з родиною та позасмагати, відвідати інше місто, сходити на екскурсію у непопулярні місця, відвідати цікаві кафе. Навчіться отримувати задоволення від тих моментів, які проживаєте тут і зараз.

Піклуйтеся про себе

Працювати, звісно, потрібно, але не забувайте про відпочинок після роботи та у вихідні. Намагайтеся повноцінно відпочивати після роботи та висипатися. Не затримуйтеся в офісі допізна. Слідкуйте за своїм самопочуттям, робіть невеликі перерви під час роботи, часто провітрюйте кабінет, робіть ранкову руханку, прогулюйтесь коридорами – нехай спина та очі відпочинуть, пийте багато води, а кави – менше, беріть з собою фрукти.