«Протидія торгівлі людьми»: групова консультація для безробітних від соціальних партнерів

Вівторок, 27 липня 2021 14:22

Кременчуцький міськрайонний центр зайнятості долучився до інформаційної компанії напередодні Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми «ПРАЦЮЙ БЕЗПЕЧНО».

Сьогодні, 27 липня, спеціаліст відділу активної підтримки Ірина Дорошенко провела групову консультація для безробітних  із залученням соціальних партнерів за темою «Протидія торгівлі людьми».  

30 липня буде відзначатися Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми. Це одна з найбільш актуальних проблем сучасності. Жертвами різних форм рабства в усьому світі щорічно стають мільйони людей. Окрім економічних причин, які змушують шукати роботу за кордоном або в різних регіонах своєї країни, важливими факторами, що сприяють торгівлі людьми, є відсутність достовірної інформації про можливості працевлаштування, незнання своїх прав, поширення стереотипів і т. ін. Таким чином, великого значення набуває повне й відповідне інформування громадян про цю серйозну проблему.

Так, заступник начальника відділу право просвітництва та надання безоплатної правової допомоги Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Аліна Запорожець розповіла присутнім, що взагалі являє собою поняття «торгівля людьми».

На зображенні може бути: у приміщенні

Правозахисниця звернула увагу на тому, що торгівля людьми є глобальним злочинним бізнесом, сучасною формою рабства, що грубо порушує права людини. Ця діяльність є найшвидше зростаючою кримінальною діяльністю у світі та є третьою за прибутковістю після продажу наркотиків та зброї. Серед рейтингу країн, які забезпечують протидію торгівлі людьми, Україна залишається у Другій Групі, що є непоганим показником для нашої країни.

Відповідно до Закону України «Про протидію торгівлі людьми», особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, має право звернутися до місцевої державної адміністрації із заявою про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, та до органів Нацполіції щодо захисту прав і свобод.  

До форм торгівлі людьми відносяться: трудова експлуатація, сексуальна експлуатація, втягнення у злочинну діяльність, торгівля органами, примусове жебрацтво, залучення в боргову кабалу, усиновлення чи удочеріння в комерційних цілях, використання у збройних конфліктах.

На зображенні може бути: одна або кілька осіб та люди стоять

Окрім цього, Аліна Запорожець розповіла порядок встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, які кроки необхідно здійснити особі, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, яке право вона має, та куди при цьому потрібно звертатися.

Наприкінці заходу присутні мали змогу поставити уточнюючі запитання, на які отримали вичерпну відповідь. Вони також могли переглянути роздатковий матеріал щодо протидії торгівлі людьми.