У Києві стартував Форум «Україна 30. Трудові ресурси»

Середа, 21 липня 2021 14:03

20 липня 2021 року заступник директора Державного центру зайнятості Артем Ріпенко став учасником другої сесії «Державні програми для подолання безробіття» Всеукраїнського Форуму «Україна 30. Трудові ресурси», який проходить у Києві 20-21 липня.

Під час дводенного Форуму експерти обговорюють питання щодо можливостей повернення українських заробітчан в Україну, державні програми з подолання безробіття, зміни на ринку праці через пандемію коронавірусу. Також під час однієї з панельних дискусій йтиметься про новий Трудовий кодекс, цифровізацію як невід'ємну складову сфери трудових відносин, про Європейську соціальну хартію і Конвенції Міжнародної організації праці як орієнтири для забезпечення соціальних стандартів та зайнятості населення.

Учасниками другої сесії «Державні програми для подолання безробіття» також стали заступник керівника Офісу Президента Юлія Свириденко, заступник Голови Державної служби України з питань праці Ігор Дегнера, координатор національної програми «Велике будівництво» Юрій Голик та народний депутат Олексій Устенко.

Під час свого виступу Артем Ріпенко зазначив, що поступове відновлення економіки супроводжується зростанням попиту роботодавців на працівників та збільшенням кількості вакансій. Проте їх кількість ще є недостатньою для працевлаштування всіх охочих працювати.

Водночас має місце значний професійний дисбаланс між вакансіями та шукачами роботи, для зменшення якого Державна служба зайнятості забезпечує професійне навчання безробітних з урахуванням потреб роботодавців за затребуваними професіями. Так, у І півріччі 2021 за сприяння Державної служби зайнятості 53 тис. безробітних проходили професійне навчання, з них 30 тис. осіб в 11 центрах  професійно-технічної освіти служби зайнятості. Відповідно до сучасних вимог професійне навчання організовується з використанням елементів дистанційного та дуального навчання.

Для забезпечення кращої доступності до послуг служби зайнятості, зокрема з професійного навчання, служба активно діджиталізує  сервіси, працює над удосконаленням наявних та напрацюванням нових форм та методів роботи.

Довідково.

Форум «Україна 30» є дискусійним майданчиком, на якому представники влади всіх рівнів, експертного середовища, громадянського суспільства та міжнародної спільноти піднімають низку проблем, які потребують виважених рішень.

Форум також є можливістю для пояснення позицій різних сторін, логіки в ухваленні ініціатив, пошуку тактик та стратегій у розробці дорожніх мап з питань, що розглядає форум.