Що робити, якщо залишилися без роботи? 9 порад

Середа, 16 червня 2021 10:47
Причин звільнення з роботи може бути багато, основні з них: низька зарплата, відсутність кар’єрних перспектив, неофіційне працевлаштування, конфлікти у колективі тощо. Невизначеність, нерозуміння того, що відбуватиметься далі, як довго триватимуть пошуки наступної роботи, фінансові труднощі навіюють страх та тривогу. Попри цепотрібно розуміти, що роботи багато, а життя одне. Як втримати внутрішню рівновагу та не опустити руки на шляху до своєї нової роботи, читайте у матеріалі.
 
Про це пише thepoint.rabota.ua/
 
Зберігайте спокій
 
Намагайтеся не панікувати та не розсилати резюме навіть не вивчаючи вакансії, аби скоріше знати хоч якусь роботу. Перед тим, як відправити резюме, уважно ознайомтеся з вакансією і лише після цього відгукуйтеся на пропозицію. Інакше часті дзвінки від роботодавців та співбесіди виснажать і в результаті можете погодитися на варіант, який вам не підходить. Краще відпочиньте декілька днів-тиждень, складіть план дій, а вже після того, як емоції вщухнуть, рухайтеся далі.
 
Не затягуйте з пошуком нової роботи
 
Проте і відкладати пошук роботи на тривалий час теж не варто. «Перечекаю карантин», «Розпочну пошуки роботи з наступного місяця або влітку»… – такі думки можуть відтерміновувати пошуки нової роботи. Потрібно вибудувати систему: щодня розсилати певну кількість резюме, ходити на співбесіди чи проходити їх онлайн хоча б раз на тиждень, уважно розглядати всі можливі варіанти працевлаштування.
 
Оцініть ситуацію на ринку праці
 
Слідкуйте за ситуацію на ринку праці та коригуйте свої очікування та запити. Проаналізуйте, яку зарплату пропонують роботодавці, які вимоги до кандидатів, у кому вони зацікавлені. Надто високі запити стосовно зарплати, соцпакету, локації та офісу компанії можуть відлякувати працедавців та зробити пошук роботи тривалішим. Також об’єктивно оцініть себе (вміння та навички) та обов’язково в резюме зазначайте лише правдиву інформацію. Інакше невідповідність інформації про вас як професіонала може стати причиною відмови.
 
Напишіть резюме
 
Резюме – візитна картка кандидата. Від того, як воно буде написане, залежить, як швидко ви знайдете роботу, не забудьте також про супровідний лист. Готове резюме надішліть в компанії, які вас зацікавили. Інколи (!) можна проявити наполегливість та зателефонувати в компанію, щоб дізнатися чи ваше резюме розглянули, успіх любить сміливих і наполегливих. Зазначайте в резюме лише правдиву інформацію, щоб не виникало незручностей на співбесіді.
 
Розгляньте пропозиції віддаленої роботи
 
Якщо тривалий час не вдається знайти роботу, розгляньте пропозиції віддаленої роботи. Часто компанії шукають, зокрема, офіс-менеджерів, перекладачів, дизайнерів, бухгалтерів, керівників, адміністраторів на віддалену роботу. Тож поки шукаєте основну роботу, можете заробити віддалено. Серед переваг віддаленої роботи: гнучкість, можливість самостійно контролювати свій час. Роботодавці оцінять вашу завзятість та любов до праці, адже навіть в період пошуку роботи ви не сиділи на місці, а працювали.
Своїм навичкам можна знайти застосування: набір текстів, наповнення сайтів, збір інформації або надання професійних консультацій онлайн, копірайтинг – неповний перелік ідей тимчасового заробітку.
 
Ви – не невдаха
 
Наразі багато компаній скорочують персонал, якщо ви серед тих, кого скоротили – не впадайте у відчай. Скоріше за все скоротили не вас як фахівця, а посаду. Ви ж залишаєтеся тим самим професіоналом, навички нікуди не поділися і можете їх продемонструвати, це справа часу.
 
Міркуйте позитивно
 
Будьте певні, що ви знайдете роботу обов’язково, вірте у свої сили, не опускайте руки. Подивіться на ситуацію з іншого боку. Пошук нової роботи – відмінний стимул для розвитку та самореалізації. Це крок вперед, а не назад. Попереду професійний розвиток, позаду – безцінний досвід.
 
Почніть вивчати іноземну мову
 
Паралельно з пошуками роботи ви можете приділити час саморозвитку та навчанню, підтягнути рівень іноземної (курсів, лекцій багато, навіть онлайн). Коли майбутній роботодавець побачить, що ви не гаяли час, а розвивалися, це буде великим плюсом.
 
Розгляньте інші сфери діяльності
 
Існує думка, що вузьким спеціалістам складніше знайти роботу. Зазвичай вони починають шукати посаду, аналогічну попередній, з таким же колом обов’язків та зарплатнею. Навіть якщо ви вузький спеціаліст, оцініть свій досвід і проаналізуйте в яких ще сферах можете працювати, можливо, суміжних. Не забувайте про професійний розвиток. Намагайтеся розглядати якомога більше пропозицій, навіть і суміжних сфер, та ходіть на співбесіди. Так зрозумієте, що вам підходить, а що – ні.
 
Звичайно, кожна ситуація унікальна, універсального методу пошуку роботи не існує, якщо не всі поради, то деякі точно знадобляться кожному, хто залишився за тих чи інших обставин без роботи. Єдина універсальна порада – не зупинятися, вірити в себе і діяти.